22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOrașul european Timișoara este sufocat de migranți. Primarul cere ajutorul ministrului de...

Orașul european Timișoara este sufocat de migranți. Primarul cere ajutorul ministrului de Interne

Primarul german al municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a venit ieri la București pentru a se întâlni cu noul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode. Cei doi oficiali au discutat situația refugiaților și a migranților care sufocă, practic, orașul de pe Bega. Situația din Banat a ajuns atât de gravă încât ea a devenit o problemă națională.

Peste două treimi din migranţii aflați ilegal în România sunt înregistraţi la Timişoara, spune primarul. Deși autoritățile române încearcă să-i repartizeze în mai multe centre de cazare din țară, mulți dintre acești străini revin la Timișoara în speranța că, de aici, vor continua mai ușor drumul spre vestul Europei. Fluxul de întoarcere a migranților la Timișoara nu poate fi stopat, unul dintre motive fiind dreptul persoanelor de a circula liber pe teritoriul României.

Ca și românii, cetățenii străini ajunși în România, chiar dacă au trecut frontiera ilegal, dacă nu se află în stare de reținere sau de arest au dreptul de a circula liber pe teritoriul țării, a recunoscut, ieri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în fața primarului Dominic Fritz și a jurnaliștilor.

“Timişoara este oraşul care suportă consecinţele. Cum să combatem ca stat, ca naţiune acest fenomen, pentru că noi ca oraş nu putem să rezolvăm această problemă naţională”

Dominic Fritz,

Primarul municipiului Timișoara

 

Ministrul Lucian Bode a anunțat, ieri, că Ministerul Afacerilor Interne are mai multe posibilități de acțiune pentru a contracara criminalitatea și fenomenul migrației ilegale în zona de frontieră. De exemplu, Poliția de Frontieră va primi în dotare cu drone și camere video cu termoviziune și senzori de mișcare.

„Am găsit o variantă prin care să-i transportăm, evident sub supraveghere, la centrele de bază și să găsim o formulă în legislație, să sancționăm astfel de situații în care nu poți tu ca stat să faci această cheltuială săptămânal”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

O problemă delicată este lipsa cadrului legal care să permită readucerea a migranților ajunși la Timișoara în centrele de cazare din restul României, de unde au fugit.

Fenomenul migrației afectează România de ani de zile și s-a complicat în anul 2020 din cauza pandemiei. Primăria orașului Timişoara a luat măsuri pentru plasarea în carantină, în ultimele două săptămâni, peste o mie de cetățeni străini intrați ilegal în România. Primarul Dominic Fritz consideră că, în baza prevederilor legale din acest moment, Primăria Timișoarei este responsabilă doar pentru carantinarea migranților care trec granița dinspre Serbia spre România, nu și pentru străinii care vin spre Timișoara din alte centre aflate pe teritoriul României.

Un caz acut, semnalat de primar, este cel al zonei din jurul Gării de Nord din Timişoara, unde sunt adunați zeci de migranţi care nu au unde să locuiască. Această stare de lucruri generează în oraș o problemă socială suplimentară.

”Voi ruga Guvernul să pună la dispoziția Poliției, de exemplu, variante să asigure transportul înapoi la aceste centre, chiar dacă din punct de vedere legal se pare că solicitanții de azil nu pot fi obligați să stea în aceste centre. Dar în momentul în care aici, în Timișoara, nu au cazare, nu au adăpost, cred că este cazul ca Poliția măcar să îi ducă înapoi la centre, acolo unde cazarea le este asigurată, chiar dacă aceste centre se află altundeva în țară”, argumentează primarul Timișoarei.

O persoană care deține statut de refugiat primește de la statul român suma de 540 de lei pe lună. La acești bani se adaugă ajutorul primit din partea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și din partea unor organizații neguvernamentale. Se oferă ajutor și sub formă de servicii: cursuri de limba română, calificare profesională, găsirea unui loc de muncă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU