12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMagistratul propus să devină procuror general este absolvent al Academiei SRI

Magistratul propus să devină procuror general este absolvent al Academiei SRI

Gabriela Scutea a fost, în perioada noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al procurorului general, care la acel moment era Laura Codruța Kovesi (devenită, ulterior, procuror șef al DNA).

Un element interesant din biografia procuroarei Gabriela Scutea este faptul că, după ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii “Lucian Blaga” (Sibiu), ea a urmat și cursurile Colegiului Naţional de Informaţii, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii din București, subordonată SRI.

“Educaţie:  2012 – Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, Bucureşti, Program
postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă «Colegiul Naţional de
Informaţii»”, menționa procuroarea Gabriela Scutea într-un CV postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Propunerile ministrului Justiției pentru cele mai importante trei funcții de conducere din Parchet (procuror general, procuror șef al DNA, procuror șef al DIICOT) vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va acorda un aviz asupra fiecărei propuneri în parte.

După emiterea acestor avize, ministrul Predoiu va înainta setul de propuneri către preşedintele Klaus Iohannis, care va avea cuvântul decisiv în acceptarea sau în respingerea acestor nominalizări.

Amintim că, în primăvara anului 2019, Ministerul Justiției mai organizase un concurs privind numirea procurorului general al României (procurorul șef al Parchetului ICCJ). La acel concurs se înscrisese și procuroarea Gabriela Scutea. La acel moment, Ministerul Justiției anunța că “în cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă