20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIoan Bene, condamnat în dosarul Uioreanu, dat în urmărire internaţională

Ioan Bene, condamnat în dosarul Uioreanu, dat în urmărire internaţională

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj-Napoca, Carmen Jucan, a declarat, luni, corespondentului Mediafax că poliţiştii fac investigaţii pentru depistarea lui Ioan Bene. “Pe numele bărbatului (Ioan Bene – n.a.) a fost emis un mandat european de arestare. Poliţiştii fac, în continuare, investigaţii pentru depistarea lui”, a spus Jucan. Purtătorul de cuvânt al Tribunalul Cluj, Simona Trestian, a declarat, la rândul său, corespondentului Mediafax că mandatul european de arestare pe numele lui Ioan Bene a fost emis de Tribunalul Cluj.

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat în urmărire de poliţişti în 31 ianuarie întrucât nu a putut fi găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat în Penitenciarul Gherla, avocatul său susţinând că este plecat în concediu.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop, declarase că în cazul lui Ioan Bene a fost ridicată măsura controlului judiciar din decembrie 2015.

”În urma deciziei Curţii de Apel Cluj, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Tribunalul Cluj. Pe numele a doi bărbaţi din municipiul Cluj-Napoca (Horea Uioreanu – n.r.), respectiv comuna Iclod, judeţul Cluj, (Vasile Pogăcean – n.r.) au fost emise mandate de executare a unor pedeapse de 6 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, tentativă de complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv 3 ani închisoare pentru dare de mită. Al treilea bărbat (Ioan Bene – n.r.) a fost dat în urmărire naţională deoarece nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Persoanei respective i se ridicase măsura controlului judiciar din decembrie 2015”, a spus Pop.

Conform procedurii legale, poliţiştii efectuează cercetări iar în cazul în care apar indicii temeinice că persoana vizată s-ar sustrage mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea va fi sesizată instanţa pentru a dispune emiterea unui mandat european de arestare.

Avocatul lui Ioan Bene, Mihai Neamţu, declarase, la acel moment, că omul de afaceri este plecat ”în concediu”, acesta neputând preciza dacă este în ţară sau în străinătate.

Uioreanu şi Pogăcean au fost introduşi în 31 ianuarie în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla după ce Curtea de Apel Cluj i-a condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 3 ani de închisoare.

Prin aceeaşi decizie, Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită.
Ioan Bene conduce mai multe firme care au derulat proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Acesta are în derulare şi proiecte imobiliare, dar este şi cumpărătorul fostului hotel ”Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care vroia să îl reabiliteze. Bene mai este cercetat şi într-un alt dosar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă