15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFoștii parteneri ai KMPG, acuzați de măsluirea examenelor pentru a fi promovați

Foștii parteneri ai KMPG, acuzați de măsluirea examenelor pentru a fi promovați

Autor: Iulia Zărnescu

Partenerii au beneficiat de scurgeri de informații din partea personalului din cadrul Consiliului de Supraveghere a Societăților Publice de Contabilitate, entitatea creată de Congres cu mai mult de un deceniu în urmă, pentru a se asigura că auditorii desfășoară activități care respectă standardele reglementate, conform materialului publicat pe site-ul CNBC.com.

Denunțând comportamentul drept “șocant” și “egoist”, Comisia pentru Valori de Schimb, care și a făcut publice aceste acuzațiile civile, a declarat că ancheta este în curs de desfășurare și că mai multe persoane ar putea face obiectul unor acuzații. “Acești contabili s-au angajat într-un comportament greșit la modul șocant – ei fură literalmente examenul – cu scopul de a interfera cu activitatea PCAOB de a detecta deficiențele de audit”, a declarat unul dintre directorii executivi ai SEC, Steven Peikin.

Este un alt moment de publicitate negativă pentru profesia de contabil, care a fost afectată de scandal, de cînd cu imploziile de la companiile Enron și WorldCom, care au general noi legi pentru a acoperi consiliile de administrație publică și procesul de audit.

Luni, șase persoane au fost arestate și acuzate de conspirație cu scopul de a înșela autoritățile de reglementare și a folosi abuziv informațiile confidențiale. KPMG a descoperit activitatea anul trecut și a informat autoritățile de reglementare, au declarat reprezentanți ai SEC.

“Presupusul comportament este supărător”, a declarat unul dintre înalții responsabili ai SEC, Jay Clayton. Acesta a afirmat că KPMG nu este o țintă a anchetei și că investitorii ar putea continua să se bazeze pe activitățile de audit ale firmei, deși nu le consideră afectate de situație.

KPMG sa confruntat cu dificultăți cu mai mulți ani înaintea descoperirii acestei situații, având în vedere că inspecțiile de audit efectuate de PCAOB în 2013 și 2014 nu au fost corecte, conform declarațiilor procurorilor federali. În 2015, s-a luat hotărârea să se recruteze personal din cadrul PCAOB pentru a-și angaja, astfel încât să se poată face o „asanare” a problemei. Consiliul de supraveghere inspectează aproximativ 50 de audituri pe an, aparâinînd marilor firme, pentru a se asigura că îndeplinesc standardele de reglementare, dar nu anunță  firmele contabile în prealabil despre ce audituri dorește să inspecteze.

Unul dintre acești angajați a fost Brian Sweet, un contabil public autorizat în vârstă de 40 de ani, care a pledat deja vinovat la acuzațiile aduse. El a descărcat informații de la consiliul de supraveghere privind inspecția viitoare a KPMG și a adus-o cu el la noul post din cadrul KPMG, în anul 2015. Acolo, el a împărtășit informațiile cu noii parteneri ai KPMG și a obținut informații suplimentare de la doi colegi din Consiliul de Supraveghere.

Având în prealabil informația, partenerii KPMG au permis să analizeze și să revizuiască documentele de lucru pentru a evita constatările negative ale consiliului de supraveghere, au spus oficiali ai SEC.

Un purtator de cuvant al KPMG a lansat o declaratie în care se afirmă că firma a cooperat cu ancheta guvernamentală. Fostul partener a fost concediat anul trecut. “KPMG a întreprins acțiuni rapide și decisive, inclusiv angajarea unui consilier extern, în vederea efectuării unei investigații detaliate și separarea persoanelor din cadrul firmei care fuseseră implicate”.

PCAOB a afirmat în declarația sa că “a cooperat și apreciază acțiunile guvernului de a păstra și consolida integritatea programelor PCAOB de supraveghere a programelor de reglementare ce protejează investitorii care se bazează pe auditul companiilor publice”.

Avocatul lui Sweet, Richard Morvillo, a menționat că: “În intensificarea cooperării cu oficialii federali, domnul Sweet a făcut primul pas pentru a-și corecta greșelile”. 

Scandalurile financiare şi de corupţie în care a fost implicat grupul KPMG

De-a lungul timpului, marele grup KPMG, ce a ajuns să acorde asistenţă în România până şi structurilor guvernamentale, a fost implicat în numeroase scandaluri de fraudă şi corupţie. În anul 2003, KPMG a fost nevoită să plătească 125 milioane dolari și 75 milioane dolari pentru a stopa scandalurile privind rapoartele eronate de audit ale firmelor Rite Aid și Oxford Health Plans Inc. Alte 115 milioane de dolari au fost achitate în anul 2004 în procesul privind prăbușirea companiei software Lernout & Hauspie Speech Products NV.

Apoi, compania americană The Federal National Mortgage Association (FNMA), cunoscută drept Fannie Mae, a dat în judecată KPMG pentru malpraxis pentru aprobarea anilor de situații financiare eronate.

KPMG Germania a fost investigată în anul 2007 în scandalul de corupţie din jurul Siemens. A urmat apoi, în anul 2008, scandalul în care KPMG a fost de acord să plătească 80 de milioane de dolari pentru a soluționa costurile acționarilor Xerox față de rapoartele manipulate. Numele KPMG a fost lipit apoi, tot în 2008, în scandalul Madoff “Ponzi”. KPMG realizase servicii de audit pentru  fondurile din cadrul Tremont Group, implicate în schema financiară.

KPMG a fost implicată şi în scandalul privind expertizele în cazul achiziţiei companiei britanice de software Autonomy. În noiembrie 2012, HP a anunțat o depreciere de 8,8 miliarde de dolari din cauza “unor nereguli contabile grave” trecute cu vederea de auditul KPMG.  KPMG a avut probleme si cu Fiscul canadian, care a lansat acuzaţii privind dezvoltarea unor mecanisme de evaziune fiscală. KPMG îşi învăţa clienţii cum să păcălească statul canadian folosind entităţi offshore din Insula Man. În anul 2017 s-a aflat de implicarea KPMG în afacerile corupte ale familiei Gupta în Africa de Sud.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă