15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDOCUMENT. Primarii din Ilfov au încălcat legea, folosind microbuzele elevilor

DOCUMENT. Primarii din Ilfov au încălcat legea, folosind microbuzele elevilor

“România liberă” a arătat, în ediția sa online, că, în seara duminicii când s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale, după orele 23:00, mai multe microbuze școlare din județul Ilfov au fost folosite pentru a transporta persoane din secțiile de votare și urne, în Centrul Istoric al Capitalei (unde se află sediul Prefecturii Ilfov).

Un Ordin al ministrului Educației ce aproba reprtizarea de microbuze către școli în 2015 prevede: “Microbuzele și autobuzele/autocarele școlare (…) se vor folosi exclusiv pentru dotarea unităților administrativ-teritoriale, în vederea transportului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din mediul rural, precum și a municipiilor și orașelor care au sate și localități componente”. Prevederea este valabilă în continuare, chiar dacă repartizarea este acum la MDRAP, după cum ne-au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

În baza cadrului legislativ stabilit de Ministerul Educației, inspectoratele școlare din teritoriu stabilesc propriul regulament de utilizare a microbuzelor școlare. Și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ilfov are un astfel de regulament, ce nu a fost respectat de administrația publică locală.

“Art. 1. Scopul fundamental a1 utilizării mijloacelor de transport elevi estc transportul dus-întors a1 elevilor între localitatea de domiciliu a acestora și unitatea de învățământ în care își desfășoară cursurile.

Art, 2. Alte scopuri dc utilizarc pcntru activități specific educaționale, cu respectarea metodologiilor privind transportul și asigurarea securității clevilor în excursii, sunt:

a) tansportul elevilor cu ocazia manifestărilor culturale și compețitiilor sportive;

b) transportul elevilor cu ocazia vizitelor dc studio;

c) transportul elevilor cu ocazia parteneriatelor școlare bilaterale;

d) transportul elevilor cu ocazia proiectelor educaționale școlare și extrașcolare;

e) transportul cadrclor didactice ale unității școlare respective, 1a conferințe, întâlniri de lucru, consfătuiri, fără a perturba sub nici o formă transportul elevilor 1a școală și sprc domiciliul acestora”, se arată în regulamentul ISJ Ilfov.

Microbuzele de Ilfov aduse în Capitală, în seara alegerilor, nu au îndeplinit niciuna dintre condițiile menționate mai sus.

De asemenea, conform aceluaiași document, deplasarea microbuzelor școlare nu se poate realiza fără acordul direcțiunii unității de învățământ pe care o deservesc.

 

Ce explicații are Gabriela Firea

De menționat că microbuzele școlare care au fost date administrațiilor locale (primăriilor) sunt achiziționate cu fonduri de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării.

“În urma verificărilor s-a constatat faptul că microbuzul din fotografii, cu numărul de înmatriculare IF 07 PJP, aparține Primăriei Cornetu”, menționează Primăria Municipiului București (PMB), într-o adresă către “România liberă”.

PMB vorbește însă despre un sigur microbuz destinat transportului elevilor, în timp ce în Piața Universității, din Capitală, au fost parcate mai multe astfel de autovehicule, după cum se poate observa și în imaginile surprinse de reporterii RL.

De asemenea, autocare ale Primăriei Voluntari au fost folosite pentru transportarea președinților secțiilor de votare și a buletinelor de vot la Prefectura Ilfov, de pe Strada Smârdan nr. 3, din Centrul Istoric al Bucureștiului, după cum precizază și Primăria Capitalei.

Autocarul echipei de fotbal CS Otopeni a fost utilizat cu acelaș scop.

Surse din cadrul administrației publice locale susțin că operațiunea a fost coordonată și de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, însă edilul-șef susține că acest lucru nu este adevărat. “ Primarul General, Gabriela Firea, NU a coordonat nici ‘o operatiune’ de transport a membrilor PSD la vot”, precizează PMB.

Potrivit aceleiași surse, microbuzul școlar aparținând Primăriei Orașului Voluntari nu ar fi părăsit parcarea Școlii Generale nr. 1 Voluntari.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă