16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se face controlul presei. Unde apar Borza și KPMG

Cum se face controlul presei. Unde apar Borza și KPMG

Un interviu oferit în august 2017 de omul de afaceri Hassan Awdi postului Antena3, patronul Rodipet, oferă o perspectivă a mai concretă a ideii de control a mass media.

Awdi spune că bunurile sale au fost devalizate de mai mulți lichidatori printre care și Remus Borza. ”Sunt câțiva ofițeri SRI conectați cu Remuz Borza. (…) 97% dintre judecători și procurori sunt membri SRI, cum poți avea justiție în România? (…) Să vă dau un nume din SRI? Florian Coldea e doar unul dintre ei (…) DNA a refuzat să investigheze (…) Controlam distribuția ziarelor, ceva foarte important pentru alegeri. SRI era interesat de mine”, a spus Awdi.

Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de 13 milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eșuată a Rodipet

Întâmplător sau nu, firma de lichidare deținută până nu cu mult timp în urmă de Remus Borza, Euro Insol a fost aleasă de KPMG și desemnată ulterior de un judecător drept administrator judiciar la Medien Holding, societatea care editează ”România liberă”.

Alegerea Euro Insol pentru Medien Holding nu este deloc întâmplătoare.

Imediat după plecarea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea instituției, Autoritatea de Supraveghere Financiară a trecut de la politica de sprijin necondiționat pentru KPMG la cea de indiferență totală, permițând lichidatorului să își extindă „dictatura“ și asupra „României libere“.

Și miza nu este doar cel mai vechi cotidian românesc care încă apare, KPMG a dovedit un interes deosebit pentru controlul mass media. O altă țintă a fost grupul de presă patronat de Adrian Sîrbu, dar și televiziunea Realitatea TV.

Mai exact, după ce a intrat ca administrator special la grupul Mediafax, care deține agenția de presă cu același nume, dar și brandurile Ziarul Financiar și Gândul, lichidatorul care a băgat Astra Asigurări în faliment a încercat să preia și controlul Realitatea TV.

Acolo nu s-a impus ca administrator, dar este implicat din postura de consultant, după cum afirmă surse din piață. KPMG vrea acum și „România liberă“, pe care intenționează să o controleze cu ajutorul Euro Insol, firma fondată de Remus Borza și cerută de multinaționala de audit ca administrator special. Asta în condițiile în care deputatul stă și în spatele relansării unui alt ziar important de pe piața autohtonă.

Caracatița KPMG a fost lansată în business-ul de presă abuziv în timpul guvernării lui Victor Ponta și este încă susținută de organisme ale statului în demersurile sale, iar acum încearcă, împreună cu fosta firmă a deputatului Remus Borza, să se extindă cât mai mult, indiferent de numărul victimelor „colaterale“.

Mai ales că în vremuri tulburi precum cele prin care trece astăzi România, controlul cât mai strâns al presei poate juca un rol important pentru salvarea unor personaje controversate care s-au îmbogățit pe seama statului român.

Iar „România liberă“, ziar care a avut o atitudine critică la adresa guvernărilor din ultimii ani și la adresa abuzurilor evidente comise de KPMG în istoria sa de lichidator și administrator, reprezintă o țintă cu atât mai importantă.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă