4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a fost condamnat Liviu Dragnea: Victor Ponta a intervenit la șefii...

Cum a fost condamnat Liviu Dragnea: Victor Ponta a intervenit la șefii SRI și la ministrul Justiției

În 2013, după ce a aflat că DNA se pregătea să-l trimită în judecată în dosarul „Referendumul” pe numărul doi din ierarhia PSD, vicepremierul de la acea dată, Liviu Dragnea, prim-ministrul PSD Victor Ponta, în același timp președinte al partidului, i-a cerut personal ministrului Justiției din cabinetul său, Robert Cazanciuc, să-l schimbe din fruntea Secției I a DNA pe Lucian Papici, procurorul care instrumenta dosarul lui Dragnea. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Victor Ponta, marți seară, într-un interviu la TVR 1. Ponta a adăugat că înainte să discute cu Cazanciuc a mers să vorbească și cu directorul SRI și prim-adjunctul acestuia, George Maior, respectiv Florian Coldea, despre faptul că Liviu Dragnea urma să fie trimis în judecată de DNA.

În toamna anului 2013, procurorul-șef al Secției I a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Lucian Papici, efectua urmărirea penală a viceprim-ministrului PSD Liviu Dragnea într-un dosar privind Referendumul din 29 iulie 2012 de demitere din funcție a fostului președinte Traian Băsescu.

Papici aduna probe să demonstreze că Liviu Dragnea a încălcat legea, în calitate de coordonator al campaniei PSD și președinte al Consiliului Județean Teleorman, pentru a obține la referendum o prezență la vot care să asigure pragul legal de demitere a șefului statului.

Pe acest fond, în data de 4 septembrie 2013, președintele PSD și premierul în funcție, Victor Ponta, are prima tentativă dovedită de a-l ajuta pe Liviu Dragnea în acest dosar: premierul îi solicită procurorului Papici să îl audieze. Papici refuză. Dovezile apar în ediția EVZ din 5 octombrie 2013, care publică documentul în care Papici îi răspunde lui Ponta că cererea de audiere a fost respinsă (facsimil jos).

 Alertă în PSD

Anchetarea lui Dragnea avea loc pe final de mandat al lui Papici. Pe 23 septembrie 2013 expira al doilea mandat și ultimul posibil din punct de vedere legal pentru Papici în fruntea Secției I a DNA. Pe 16 septembrie 2013, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, îi propune Procurorului General al României, Tiberiu Nițu, ca până la numirea unui nou șef al secției I a DNA, la conducerea acesteia să fie numit „prin delegare” și „pentru continuitate”, tot Lucian Papici. Procurorul General a acceptat.

În „Evenimentul zilei” din 24 septem brie 2013 apare informația, pe surse, că în aceeași zi în care a expirat mandatul lui Papici la Secția I a DNA, el a trecut la întocmirea rechizitoriului pentru trimiterea în judecată a lui Dragnea. Potrivit știrii din EVZ, Papici ar fi luat decizia pentru că Dragnea încerca să tergiverseze ancheta prin absența de la întâlnirile cu procurorii, întâlnire la care ar fi trebuit ca Dragnea să semneze procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală. 

Așadar, în acest moment al anul 2013, final de septembrie – început de octombrie, toată clasa politică și inclusiv ziariștii primiseră informația că Liviu Dragnea urmează să fie trimis în judecată de Papici. Acum are loc un episod-cheie. Liviu Dragnea vorbește cu Victor Ponta și acesta, la rândul său, se duce la șefii SRI, directorul George Maior și adjunctul Florian Coldea.

Ponta a povestit episodul marți seară, la TVR 1, într-un interviu televizat în emisiunea România 9:

„(…) în octombrie, mi-a zis Liviu Dragnea: „Am aflat de la DNA, mă trimit în judecată ăștia”. Zic: „Cum domn’e?”. „Păi, Papici îmi zice că îl forțează Kovesi”. Kovesi zicea că nu e adevărat. L-am întrebat pe dl Maior, pe dl Coldea. Le-am zis: „Uite, domnule, e aici Liviu, prietenul nostru, omul cu vinul, cu porcul, cu alea. Nu v-am cerut niciodată să îl salvați de ceva ilegal”. Și Kovesi a zis: „Nu eu, Papici face”. Mă rog, stilul clasic, că nu ea, colegii. Cred că la K2 (am discutat, n. red.)”.

 
După discuția cu șefii SRI, Ponta se duce la ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și îi recomandă acestuia să propună un înlocuitor pentru Papici, procurorul care instrumentează dosarul lui Dragnea. Lucru pe care Cazanciuc îl face și care declanșează zile de foc pe scena politică.

„Robert, faci ceva legal”

Iată ce a relatat Ponta, la TVR 1, că a făcut după discuția de la SRI: „După care dl. Papici și dl. Țuluș le expiraseră mandatele de șefi de secții, l-am chemat pe Cazanciuc și i-am zis „Robert, ți-am promis, nu mă bag peste tine, treaba ta, dar cred că trebuie să propui pe alții din DNA, doi oameni din DNA”. „Păi da, dar o să iasă scandal”. „Măi Robert, ești ministrul Justiției, faci ceva legal, le-a expirat mandatele, tu din DNA trebuie să propui alți doi, o întrebi pe Kovesi, pe cine vrei”. După care a propus doi oameni din DNA pe care după aia i-a și zburat Kovesi urgent”.

Dar până să fie propus un înlocuitor al lui Papici, procurorul a trimis documentele în dosarul Dragnea. În data de 2 octombrie 2013, Papici a semnat rechizitoriul pentru trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea și i l-a trimis spre aprobare superiorului său ierarhic, Laura Codruța Kovesi.

Rechizitoriul de 520 de pagini este datat 27 septembrie. Informația ajunge la urechile jurnaliștilor, pe surse, în jurul orei 16.00 a acelei zile. La o oră, după ce Papici cere trimiterea în judecată a lui Dragnea, pe 2 octombrie 2013, la ora 17.09, Procurorul General Tiberiu Nițu trimite DNA-ului, prin fax, informarea că delegarea lui Papici ca șef al Secției I din DNA încetează și că funcția va fi asigurată pentru următoarele șase luni de procurorul Iuliana Bendeac.

La pachet, a fost revocat și adjunctul lui Papici, Mariana Alexandru, în locul ei fiind numit Viorel Cerbu. Parchetul General a explicat decizia prin faptul că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a transmis CSM propunerile de numire.

„Poliție politică”

În acea seară, pe 2 octombrie 2013, Victor Ponta declară într-un interviu la România TV că dosarul Referendumul este politic. „Cine, ce victimă e Papici? (…) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Ce stăm şi plângem? (…) S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Morar, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică (…) Papici, marele băsist, morărist, macoveist (…) Dom’le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate, amândouă de trei ani, şase ani. Aşa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate”, a spus Ponta.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă