13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCazul uluitor al fiului fostului Președinte moldovean, Sergiu Lucinschi: șantaj cu poza...

Cazul uluitor al fiului fostului Președinte moldovean, Sergiu Lucinschi: șantaj cu poza lui Putin

 

Mafia! Dezvăluiri cutremurătoare din ”cămpul tactic” . Jurnaliștii Luju publică dosarul în care ginerele lui Băsescu a fost achitat.

Caz uluitor, dar și revoltător, care relevă cum se operează în sistemul judiciar când se dă semnalul pentru “vânătoarea de prinți” pentru cifrele DNA de la bilanțul anual. Dar și pentru a se i închide gura unui om de afaceri, care a venit în România să investească 4 milioane de euro, și după ce a sesizat cu plângere DIICOT că a fost furat în afaceri, a fost transformat peste noapte în inculpat de către DNA, taman la denunțul celui împotriva căruia formulase plângere penală.

Sergiu Lucinschi – fiul fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, și avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte al României Traian Băsescu, au fost trimiși în judecată la 25 iunie 2015 de DNA, prin Rechizitoriul 44/P/2015 emis de procuroarele de caz Claudia Roșu și Dana Belciug, rechizitoriu verificat de fostul șef al Secției I din DNA, procurorul Gheorghe Popovici.

Principalele acuzații aduse de DNA lui Sergiu Lucinschi și avocatului Radu Pricop au fost șantaj și trafic de influență, constând în aceea că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Pricop (ginerele lui Traian Băsescu), și implicarea procurorului DIICOT Remus Jurj, precum și a altor persoane ar fi exercitat asupra numitului Alexandru Horpos, administrator la câteva societăți comerciale “acțiuni de constrângere pentru a-l determina să-i remită suma de 4.000.000 euro, nedatorată, în vederea retragerii unei plângeri penale”. Concret, în 2008, după ce a vândut un imobil din Rusia, Sergiu Lucinschi l-a cunoscut pe un anume Alexandru Horpos (administrator la firmele Genesis International SA și Straco Grup SRL) care l-a convins să investească în firma Genesis, care înregistra profituri spectaculoase din contracte cu bani publici pentru construirea de autostrăzi și drumuri naționale. Printr-o firmă pe care o avea în Statele Unite ale Americii, Sergiu Lucinschi a achiziționat 80% din acțiunile firmei Genesis SA, de la Straco Grup SRL, ambele firme fiind administrate în acele perioade de același Alexandru Horpos, cel care l-a convins pe Lucinschi să încheie afacerea. În schimbul a 80% din acțiunile Genesis SA, Sergiu Lucinschi a plătit 3.950.000 euro către Straco Grup SRL.

La câțiva ani după achizitie, Sergiu Lucinschi a sesizat că firma cumparată de el, până atunci foarte profitabilă, a fost adusă brusc într-o pierdere financiară majoră, de peste 20 milioane lei, în timp ce activele valoroase ale societății ca și contractele acesteia s-au mutat ca prin minune de pe Genesis, pe Straco Grup SRL. Revoltat de situație, Sergiu Lucinschi a formulat la DIICOT o plângere penală pentru gestiune frauduloasă împotriva fostului său partener Alexandru Horpos, căruia i-a solicitat să-și asume pierderea și să-l despăgubească pentru cele 4 milioane euro investite de care s-a ales praful.

 

În perioada de conflict dintre cei doi, Sergiu Lucinschi i-a dat de ințeles lui Horpos că va retrage plângerea penală făcută împotriva sa la DIICOT, dacă îl va despăgubi, legea permițând în cazul infracțiunii de gestiune frauduloasă ca părțile să se împace și astfel răspunderea penală să fie înlăturată. Mai mult, și aici fiți foarte atenți, art. 272 Cod penal, prevede: “Nu constituie infracțiune întelegerea patrimonială dintre infractor și persoana vătămată intervenită în cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea”.

În pofida acestei prevederi legale, procuroarele DNA de caz Claudia Rosu și Dana Belciug au susținut fără nicio probă în rechizitoriu că Horpos a fost șantajat de Lucinschi și avocatul său Pricop.

 

Inventând o infracțiune de santaj inexistentă, anchetatoarele DNA au pretins: “Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale pentru infracțiunea de gestiune frauduloasă… de acceptul lui Alexandru Horpos de a plăti lui Sergiu Lucinschi suma totală de 4.000.000 euro, repetăm necuvenită. Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercursiunile unui eventual refuz… Horpos a semnat la 17 martie 2015 un contract fictiv de împrumut, autentificat la Biroul Notarial Consensus (n.n. – la notarul Octavian Viorel Rogojan) prin care în fapt recunoațte că ar datora personal lui Lucinschi suma de 2.000.000 euro, după semnarea acestui act, Lucinschi a continuat să il constrângă in același mod pe Horpos să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având același cuantum de 2.000.000 euro”

 

Și pentru că Sergiu Lucinschi îl avea ca avocat pe atunci pe Radu Pricol, ginerele lui Traian Basescu, procuroarele DNA l-au inculpat și trimis în judecată și pe acesta, sub acuzatiile de complicitate la șantaj și de instigare la fals în declarații, constând în aceea că el, avocatul, l-ar fi îndemnat să îl ducă pe Horpos la notarul Octavian Viorel Rogojanu, să semneze contractul de recunoaștere de datorii.

“Sperietura” cu poza presedintelui Rusiei Vladimir Putin

 

Procuroarele DNA au mers până la a susține că Alexandru Horpos a fost tare speriat că i s-au cerut banii, prin “presiuni”. Adicătelea, când Sergiu Lucinschi a adus și investit 4.000.000 euro în firmele administrate de Horpos, acesta nu s-a mai speriat, dar când i s-a cerut să acopere pierderea dintr-o afacere inițiată cu el, acesta, chipurile, a fost paralizat de frică. Din dosar nu rezultă sub nicio formă cum s-au exercitat “presiunile” și “constrângerea” asupra lui Horpos, în schimb declarația dată de acesta la DNA la data de 27.03.2015 este de noaptea minții: “În ziua de 17.03.2015 m-am deplasat la biroul notarial indicat de Lucinschi Sergiu, situat în zona Piața Romană, pe bulevardul Dorobanti, unde am semnat documentul notarial în care a fost menționat un împrumut pe care nu l-am primit niciodată, fiind nevoit să-l semnez pentru verificarea potențialului de influență asupra procurorului de caz, influența pe care Lucinschi Sergiu a declarat în repetate rânduri că o are. În biroul notarial am observat pe biroul notarului o fotografie cu Vladimir Putin, care m-a determinat să înțeleg că se cunoștea cu Lucinschi Sergiu…” 

Anihilarea procurorului DIICOT Remus Jurj pe un simplu denunț

 

Pretinsul vătămat Horpos s-a dat speriat de o simplă poză a lui Putin – iar procuroarele DNA au inserat cu entuziasm această precizare în declarația luată – și a pretins că a semnat actul de recunoaștere de datorii nu doar de teamă, ci și “pentru verificarea potențialului de influență asupra procurorului de caz”. Care procuror de caz? Este vorba de procurorul DIICOT Remus Jurj care instrumenta plângerea penală pentru gestiune frauduloasă formulată de Lucinschi împotriva lui Horpos.

Citiți mai multe aici

 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă