15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalVon der Leyen s-a dat pe corectitudine politică. „Promovăm, nu apărăm” stilul...

Von der Leyen s-a dat pe corectitudine politică. „Promovăm, nu apărăm” stilul european de viață

Preşedinta viitoarei Comisii Europene Ursula von der Leyen a modificat numele controversat al portofoliului comisarului însărcinat cu Migraţia, pe care l-a redenumit ”Promovarea modului de viaţă european” în loc de ”apărarea” acestui mod de viaţă, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, relatează AFP
 
Această titulatură a provocat o polemică aprigă la anunţarea noii Comisii, care urmează să intre în funcţie la 1 decembrie,  o primă gafă a lui von der Leyen.

Grupurile parlamentare de stânga – social-democraţii, ecologiştii şi liberalii – i-au reclamat viitoarei preşedinte a Comisiei să abandoneze această titulatură care asocia migraţia şi ”apărarea modului de viaţă european”. Însă von der Leyen a rămas pe poziţie.

Acest portofoliu îi revine grecului Margaritis Schinas.

Preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) în Parlamentul European (PE) Iratxe Garcia i-a trimis în septembrie o scrisoare Ursulei von der Leyen cu privire la acest subiect, scrie News.ro.

Ea a salutat miercuri, citată într-un comunicat, ”răspunsuri foarte pozitive” ale lui von der Leyen.

Potrivit S&D, alte schimbări au fost efectuate, şi anume comisarul însăcrinat cu Munca urmează să fie însărcinat cu Munca şi Drepturile Sociale, iar cel însărcinat cu Mediul şi Oceanele se va ocupa şi de Pescuit.

Aceste modificări de titulaturi, prezentate ca o victorie de către Garcia, sunt anunţat cu o zi înaintea audierilor de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român în viitoarea Comisie.

Eurodeputaţii urmează să se pronunţe asupra validării nominalizărilor lor.

”Toate acestea permit ridicarea un pic a presiunii înainte de audieri”, a declarat o sursă din cadrul grupului socialist.

Între comisarii nominalizaţi, francezul Thierry Breton este cel mai controversat, întrucât profilul său de mate patron ar putea să antreneze riscuri de conflicte de interese, avertizează stânga radicală, ecologiştii, extrema dreaptă şi unii socialişti.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă