14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen vrea ca inteligența artificială să fie controlabilă de...

Ursula von der Leyen vrea ca inteligența artificială să fie controlabilă de om

Executivul european a prezentat un plan de bătaie în sectorul datelor pentru a reduce diferenţa faţă de SUA şi China, marii câştigători pentru moment ai epocii digitale.

Conştientă că nu a profitat de prima revoluţie a internetului, care a dus la apariţia giganţilor americani din domeniu, precum Google şi Facebook, sau a unor giganţi chinezi precum Tencent, UE vrea acum să joace un rol central în definirea regulilor şi a promovării propriilor companii.

Având acest obiectiv, Comisia Europeană şi-a prezentat ‘cartea albă’ privind inteligenţa artificială, cu piste de acţiune.

“Vrem ca aplicarea acestor noi tehnologii să fie demnă de încrederea cetăţenilor noştri (…) Încurajăm o apropiere responsabilă de inteligenţa artificială, care trebuie să fie centrată pe om”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

Pachetul de măsuri “acoperă totul, de la securitatea cibernetică la infrastructuri critice, de la educaţia digitală la competenţe, de la democraţie la media. Vreau că Europa digitală să reflecte ce are mai bun Europa – deschidere, corectitudine, diversitate, democraţie şi încredere”, a mai afirmat ea, potrivit Reuters.

Scopul este de a crea o piaţă unică europeană a datelor şi de a garanta că tehnologiile de inteligenţă artificială ţin cont de îngrijorările privind confidenţialitatea şi chestiunile etice.

“Inteligenţa artificială nu este nici bună, nici rea în sine: totul depinde de cum şi în ce scop este folosită”, a insistat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

“Avem tot ce ne trebuie în Europa pentru a câştiga bătălia datelor” industriale, aflate în centrul inteligenţei artificiale, a subliniat comisarul pentru industrie, francezul Thierry Breton, în aceeaşi conferinţa de presă.

După o consultare care va avea loc până la 19 mai a tuturor actorilor – companii, sindicate, societate civilă, guvernele celor 27 de state membre -, Comisia speră să facă propuneri legislative până la sfârşitul anului.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă