13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn nou joc geopolitic? Întâlnirea dintre Erdogan și Xi Jinping

Un nou joc geopolitic? Întâlnirea dintre Erdogan și Xi Jinping

Declarația a fost făcută de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan în timpul discuțiilor sale cu președintele, Chinei Xi Jinping, din timpul vizitei sale la Beijing și de ministrul Afacerilor Religioase al Malaeziei, Yusof Rawa, când a vorbit despre vizita lui în Xinjiang

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”este incontestabil că toate grupurile etnice trăind în Xinjiangul chinez trăiesc fericiți în China”.

Acesta declarație vine la patru luni după ce Ministrul de Externe turc a numit situația uigurilor din Xinjiang “o mare problemă a umanității”.

La acel moment, această declarație s-a dovedit a fi una din cele mai dure critici din lumea musulmană împotriva Chinei pe tema Xinjiang-ului.

Schimbarea de poziție a Ankarei este rezultatul eforturilor diplomatice ale Beijingului, crede Li Bingzhong, directorul Centrului pentru Studii Turcice la Universitatea Shaanxi (SNNU).

”Turcia a criticat înainte politica Chinei în Xinjiang, dar de fapt era doar o declarație a reprezentantului Ministerului de Externe al Turciei. Nu a fost lansată de la un nivel politic înalt și nu reflecta în mod necesar poziția președintelui Erdogan. Turcia, într-adevăr, și-a schimbat ulterior poziția. Motivul este acela că Ministrul de Externe din China și ambasadorul chinez din Turcia au făcut o treabă excelentă. Ambasadorul chinez, Deng Li, a clarificat adevărul pe această temă într-un interviu. Pe de altă parte, politica internă și diplomația guvernului lui Erdogan se confruntă acum cu o perioadă foarte dificilă. Vizita președintelui Turciei în China este una din căile de a găsi o soluție a problemele lor interne și externe. Pentru propriul său interes, Turcia atrage atenția asupra problemelor care privesc Guvernul Chinei și care afectează interesele fundamentale ale Chinei”, mai spune Li Bingzhong.

Mai mulți observatori cred că declarațiile din trecut de la Ankara despre situația drepturilor omului din Xinjiang ar fi putut fi influențate de SUA și făcute chiar sub presiunea lor. Acum, președintele Turciei l-a asigurat pe liderul chinez că ”partea turcească nu va permite nimănui să arunce o umbră în relațiile Turcia-China”.

Analistul politic Stanislav Tarasov crede că declarațiile președintelui Erdogan despre Xinjiang arată începutul unui joc geopolitic major pentru Turcia.

 

”Erdogan începe un joc activ cu China. El, desigur, conduce o diplomație în spatele scenei, încercând să influențeze Beijingul să rezolve problema Uigură. Totuși, el este pregătit să ia un împrumut de la China pe care inițial îl refuzase. Din câte se pare, situația economică din Turcia nu este prea bună, mai mult, americanii se gandesc să implementeze sancțiuni împotriva turcilor. Intrând într-o alianță cu China, Erdogan se arată în același timp și un prieten al Rusia și se poziționează împotriva atacurilor la adresa Chinei și Rusiei, ca un reprezentant al unei Mari Puteri.”, a spus analistul.

Ministrul malaezian al Afacerilor Religioase Yusuf Rava a fost criticat de către politicieni și apărătorii drepturilor omului din țara sa pentru fotografiile despre Xinjiang după o vizită de șapte zile în regiune, făcută săptămâna trecută.

Directorul Executiv al Amnesty International Malaezia, Shamini Darshni Kaliemuthu, s-a arătat ”dezamăgită profund”  de acest reportaj foto. Ea, în mod evident, se aștepta să vadă în fotografii scene din „lagărele de concentrare” despre care se zvonește că ar exista în zona.

Susținerea criticismului vestic împotriva Chinei, ca și echivalarea separatiștilor cu luptători ai drepturilor Uigurilor în Xinjiang, este prea mica în interesul național actual al Malaeziei. Țara se confruntă și ea cu amenințarea teroristă din partea islamiștilor care încearcă să își găsească refugiul în țară și să o facă platformă pentru organizarea și desfășurarea de acte teroriste.

De asemenea, declarația președintelui Turciei despre Xinjiang a fost făcută în ziua discuțiilor cu ușile închise din cadrul Centrului Regional al ONU pentru Diplomație Preventivă în Asia Centrală, la care au participat membri ai Consiliului de Securitate ai ONU.

În timpul discuțiilor, potrivit unor surse anonime, reprezentanții SUA și Germaniei au acuzat China de felul în care tratează grupurilor musulmane minoritare din Xinjiang.

Ambasadorul Ma Zhaoxu, Reprezentantul Permanent al Chinei la Națiunile Unite a arătat că SUA și Germania nu au niciun drept să ridice această problemă în Consiliul de Securitate al ONU de vreme ce este o problemă internă a Chinei.

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă