13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUn fost ofiţer GRU, otrăvit cu o „substanţă necunoscută” în Marea Britanie

Un fost ofiţer GRU, otrăvit cu o „substanţă necunoscută” în Marea Britanie

Autorităţile britanice se tem de o nouă „afacere Litvinenko”, fostul agent KGB ucis în 2006 la Londra cu o doză letală de poloniu radioactiv.

Serghei Skripal, 66 ani, fost ofiţer al serviciilor secrete militare ruse (GRU), a fost spitalizat în stare gravă împreună cu o tânără la spitalul din Salisbury, fiind găsiţi inconştienţi pe o bancă într-un centru comercial.

    Reglare de conturi între servicii secrete

Incidentul a avut loc în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Poliţia din Wiltshire consideră că este vorba de un incident major.

Întreaga zonă a centrului comercial, secția de urgenţe a spitalului şi diferite cartiere din oraş au fost izolate şi echipe de decontaminare au intervenit în costume speciale. Ipoteza, arată The Guardian şi BBC, este că ar fi vorba de o otrăvire cu o substanţă necunoscută şi potenţial foarte periculoasă.

Potrivit poliţiei britanice, nimic nu indică faptul că ar fi vorba de o substanţă radioactivă, cum a fost cazul în 2006 pentru Alexander Litvinenko, fostul agent KGB contaminat cu poloniu radioactiv, a cărui moarte, după o agonie atroce, a declanşat un incident internaţional major.

Potrivit primelor estimări, este posibil ca Skripal să fie victima unei reglări de conturi între servicii secrete. Practic, este improbabil ca o astfel de otrăvire să fie efectuată de persoane care nu sunt legate de aparatul de stat, aşa cum a fost şi cazul lui Litvinenko, devenit un critic acerb al preşedintelui Vladimir Putin. Poloniul radioactiv cu care a fost otrăvit în 2006 nu era accesibil decât în laboratoarele statului, protejate de un sistem draconic de securitate.

    Moscova nu știe nimic

Șeful departamentului antitero din cadrul Poliției Metropolitane, Mark Rowley, a clasificat evenimentul ca unul „neobișnuit”, precizând că cel  mai dificil aspect al cazului este să determine ce anume l-a declanșat, ca să se poată îndrepta spre făptuitori.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Pescov, a declarat că Kremlinul nu are nicio informație despre incident.

„Vedem că astfel de lucruri se întâmplă, dar nu avem nicio informație despre cauza care l-a generat, despre ce a făcut acea persoană”, a declarat Pescov.

William Browder, un om de afaceri britanic, care a făcut campanie împotriva Rusiei pentru moartea în custodia Moscovei a fostului său angajat, Serghei Magnitski, este de părere că Kremlinul este implicat.

„Acest om era socotit trădător în Rusia. Ei au o istorie în privința asasinatelor în Rusia și în afară, inclusiv prin folosirea otrăvurilor”, a declarat Browder. „Prima suspiciune duce către Kremlin.”

Colonelul Skripal a fost condamnat pentru înaltă trădare în Rusia, în 2006, la 13 ani de închisoare pentru că a transmis documente secrete Marii Britanii. Potrivit autorităţilor de la Moscova, colonelul Skripal a început să lucreze pentru serviciile secrete britanice MI6 din anii ‘90 oferind informaţii clasificate ca secrete de stat şi a divulgat identităţile agenţilor ruşi care lucrau sub acoperire în Europa, pentru care a fost plătit cu 100.000 de dolari.

În 2010, el a fost graţiat de preşedintele rus de atunci, Dmitri Medvedev, actualul premier al Rusiei, şi a fost unul din cei patru spioni schimbaţi contra faimosului grup de „cârtiţe” – 10 agenţi trimişi de KGB în Statele Unite, între care Anna Chapman, fiica unui diplomat, pe care americanii doreau să-i trimită înapoi în Rusia.

Skripal şi un alt rus au fost transportaţi cu avionul în Marea Britanie, unde au primit imediat azil politic.

Ceilalţi doi ruşi au fost trimişi în SUA, unul fiind Alexandre Zaporojki, colonel KGB ale cărui informaţii au dezvăluit trădătorii din CIA şi din FBI, celălalt Ghenadi Vasilenko, ofiţer KGB.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă