11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalTunisia: Candidatul Nabil Karoui rămâne la închisoare

Tunisia: Candidatul Nabil Karoui rămâne la închisoare

“Judecătorul a refuzat să decidă, declinându-şi competenţa”, a declarat avocatul Kamel Ben Messoud, care a depus marţi o cerere de eliberare către judecătorul însărcinat cu dosarul. “Vom face apel”, a adăugat el.

Karoui, publicitar urmărit din 2017 pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, a fost arestat la 23 august. Data arestării sale, cu zece zile înainte de campanie, a suscitat întrebări cu privire la o instrumentalizare a justiţiei de către politic.

Judecătorul care se ocupă de caz a decis în iulie îngheţarea bunurilor lui Karoui şi ale fratelui său Ghanzi, precum şi o interdicţie de părăsire a teritoriului.

“Este a treia instanţă care îşi declină competenţa”, a deplâns unul dintre avocaţii lui Karoui, Nazih Souii, amintind că şi Curtea de Apel a refuzat să ia o decizie la 3 septembrie, ca şi Curtea de Casaţie la 13 septembrie.

Karoui, a cărui candidatură a fost validată de instanţa însărcinată cu organizarea alegerilor (Isie), a făcut campanie prin intermediul postului de televiziune pe care l-a fondat, Nessma, şi a soţiei sale Salwa Smaoui.

În urma scrutinului de duminică, un universitar neafiliat politic, Kais Saied, a câştigat primul tur cu 18,4% din voturi, devansându-l pe Karoui care a întrunit 15,58% din sufragii, potrivit rezultatelor oficiale preliminare publicate marţi.

Partidul lui Karoui, dar şi Isie şi observatorii europeni, au făcut apel ca el să poată face campanie în mod echitabil pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În funcţie de timpul necesar pentru analizarea recursurilor, al doilea tur ar putea fi organizat la 6 octombrie, în aceeaşi zi cu alegerile legislative, sau la 13 octombrie, a precizat Isie.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă