14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTudose: Integrarea Serbiei în UE o fac România, Grecia și Bulgaria, restul...

Tudose: Integrarea Serbiei în UE o fac România, Grecia și Bulgaria, restul e o formalitate

Premierul Tudose a susținut că aderarea efectivă a Serbiei la UE rămâne doar o formalitate la care cele trei țări vecine, deja membre UE, “ne-am angajat să sprijinim cât putem”.

“O să punctez câteva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei în UE? Aceasta o facem noi, granițele Serbiei cu Uniunea Europeană sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructură comună, prin schimburile culturale, prin studenții sârbi care învață la Timișoara, prin construcția de drumuri, de autostrăzi, infrastructura energetică, infrastructură de IT. Apoi, aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei țări ale Uniunii Europene prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Și nu neapărat sprijinit e cuvântul, ci de a-i ușura, de a-i facilita, atât pe Președinția bulgară, cât și a României în 2019, tot ceea ce înseamnă ajutor și îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei față de Uniunea Europeană”, a explicat prim-ministrul român.

Mihai Tudose a adăugat că toate cele patru state au probleme, dar acestea nu sunt de netrecut. “Constatăm că nu există nicio problemă de netrecut și la fiecare problemă există chiar mai multe soluții. Ceea ce reușește să facă acest gen de întâlniri este să armonizeze soluțiile, să avem toate cele patru țări aceeași soluție. Și, mai mult, aseară, în discuții, am stabilit ca de acum, la întâlniri, să participe și miniștrii de profil ai celor patru țări, că e vorba de Transporturi, că e vorba de Infrastructură, Energie, Afaceri Externe, sau miniștrii de Interne, fiindcă o altă problemă comună o reprezintă fenomenul migrației”, a afirmat premierul român.

El a anunțat, în context, că omologii săi din Grecia, Bulgaria și președintele sârb au acceptat ca următoarea reuniune în format de patru să aibă loc “la începutul lunii martie, la București, (…) urmând ca aceste întâlniri să nu mai devină un fapt extraordinar prin simpla întâlnire, ci să devină extraordinare rezultatele lor”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă