16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump adânceşte diviziunile cu China. Decizia majoră luată de liderul SUA înainte...

Trump adânceşte diviziunile cu China. Decizia majoră luată de liderul SUA înainte de reuniunea G20

Un oficial de rang înalt al Trezoreriei americane a deschis duminică  o conferinţă de presă cu anunţul retragerii SUA de la discuţiile economice cu Beijingul, el exprimând dezamăgirea Casei Albe faţă de extinderea implicării guvernului chinez în economie.

”Deoarece nu a avut loc o revenire la orientarea spre piaţă, am întrerupt dialocul economic cu China”, a spus David Malpass, subsecretar pentru afaceri internaţionale în cadrul Trezoreriei.

În locul discuţiilor oficiale, secretarul Steven Mnuchin are discuţii private frecvente cu oficiali de rang înalt din China, pentru a readuce atenţia spre capitalimul pieţei libere, a explicat Malpass.

”Încercăm să menţinem deschise căile de comunicaţie cu ei, chiar dacă ne exprimăm îngrijorarea” legată de influenţa în creştere a companiilor de stat chineze, a spus Malpass la Buenos Aires, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din G20 care începe luni.

Întreruperea discuţiilor cu China amplifică îngrijorările că măsurile lui Trump pentru reechilibrarea comerţului în favoarea SUS vor spori tensiunile cu Beijingul şi îl vor îndepărta de state aliate apropiate, dintre care multe participă la reuniunile G20.

Dialogul Economic Cuprinzător dintre SUA şi China a fost creat în urmă cu mai mult de 10 ani de către secretarul Trezoreriei din perioada respectivă, Hank Paulson, pentru crearea unui forum de comunicare între cele mai mari economii din lume.

Trump a decis impunerea unor tarife de 15% pentru importurile de oţel şi de  10% pentru cele de aluminiu, care vor intra în vigoare vineri, măsurile riscând să declanşeze un război comercial cu Uniunea Europeană şi Asia, care ar putea avea impact asupra creşterii economice mondiale.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă