14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTensiuni diplomatice între Canada și Venezuela

Tensiuni diplomatice între Canada și Venezuela

Canada a anunţat luni că ambasadorul venezuelean nu mai este “binevenit” şi l-a declarat “persona non grata” pe însărcinatul cu afaceri, ca represalii la expulzarea, în urmă cu două zile, a însărcinatului cu afaceri canadian de către Venezuela, relatează AFP.

Ambasadorul Venezuelei fusese retras anterior retras de Caracas pentru a denunţa sancţiunile canadiene împotriva unor responsabili venezueleni implicaţi în cazuri de corupţie, precum şi încălcările considerate flagrante ale drepturilor omului în această ţară scufundată într-o criză politică şi economică.

“Anunţ că ambasadorul venezuelean în Canada nu mai este binevenit în Canada. Îl declar, de asemenea, persona non grata pe însărcinatul cu afaceri al Venezuelei”, a afirmat într-un comunicat şefa diplomaţiei de la Ottawa, Chrystia Freeland.

Expulzarea în urmă cu două zile a însărcinatului cu afaceri al Canadei Craig Kowalik este “tipică regimului Maduro care nu încetează să submineze toate eforturile vizând restabilirea democraţiei şi ajutorarea poporului venezuelean”, a denunţat ministrul de externe.

“Canadienii nu vor sta cu braţele încrucişate în timp ce guvernul Venezuelei îşi privează poporul de drepturile sale democratice şi drepturile fundamentale ale omului şi îi refuză accesul la o asistenţă umanitară esenţială”, a declarat Chrystia Freeland.

Guvernul de la Ottawa a ridicat tonul la adresa regimului condus de preşedintele Nicolas Maduro pentru a-l determina să accepte dialogul cu opoziţia şi a luat o serie de sancţiuni împotriva lui.

Vineri, Canada a decis, printre altele, să interzică, pe teritoriul său, 52 de oficiali din Venezuela, Rusia şi Sudanul de Sud, pe care îi acuză de corupţie sau de legături cu cazuri de încălcare a drepturilor omului.

La rândul său, preşedinta Adunării Naţionale Constituante de la Caracas, Delcy Rodriguez, i-a reproşat însărcinatului cu afaceri al Canadei “o ingerinţă permanentă, insistentă, grosieră şi vulgară în afacerile interne ale Venezuelei”.

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă