22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalȚările Uniunii Europene expulzează diplomați ruși

Țările Uniunii Europene expulzează diplomați ruși

14 ţări membre ale UE, Statele Unite, Canada şi Ucraina au anunţat luni expulzări ale unor diplomaţi ruşi, după ce Moscova a fost acuzată de Londra de atacul comis pe 4 martie pe teritoriul britanic.

Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata câte patru diplomaţi ruşi, Lituania şi Cehia – câte trei, Italia, Danemarca şi Olanda – câte doi, Finlanda, Estonia, Letonia, Croaţia, România şi Suedia – câte unul.

Austria nu va expulza niciun diplomat rus din cauza atacului neurotoxic produs în Marea Britanie, a anunţat luni seară Guvernul de la Viena.

 
mbasadorul UE în Rusia, Markus Ederer, a fost rechemat pentru consultări la Bruxelles, unde va avea o serie de discuții cu reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Kremlinul rămâne pe poziţie şi susţine că nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion, iar Rusia nu a dezvoltat niciodată neurotoxina incriminată.

La cererea guvernului britanic, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a trimis experţi în Marea Britanie, pentru anchetarea condiţiilor otrăvirii lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia la 4 martie. Aceștia se află în continuare spitalizaţi, în stare gravă.

Agentul neurotoxic, „Noviciok”, desemnat ca fiind la originea otrăvirii, a fost dezvoltat de sovietici în anii 1980. Eşantioanele substanţei utilizate vor fi testate în laboratoarele internaţionale cele mai reputate, iar rezultatele vor fi cunoscute în câteva săptămâni.

„Noviciok“ şi familia agenţilor chimici din Rusia

Acuzată că este în spatele acestei otrăviri, Moscova dezminte existenţa vreunui program de dezvoltare de arme chimice numit „Noviciok”, nici în vremea URSS, nici în Rusia. Câțiva oameni de ştiinţă ruşi contrazic poziţia oficială. Existenţa acestui program şi formula chimică au fost dezvăluite de chimistul rus Vil Mirzaianov, în prezent refugiat în SUA.

El a precizat că un mare grup de specialişti format din tehnicieni, toxicologi, biochimişti, au dezvoltat „Noviciok“ la Moscova şi Şikhani, în regiunea Saratov.

„Am ajuns la un rezultat foarte bun”, a declarat Mirzaianov. Leonid Rink, alt om de ştiinţă rus, a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti că „Noviciok nu este o substanţă, este un sistem de arme chimice“, dar a precizat că nu crede că Rusia ar fi în spatele otrăvirii lui Skripal pentru că ştie că utilizarea agentului „Noviciok“ ar permite să se facă legătura directă cu Kremlinul.

La rândul său, Vladimir Uglev, cercetător şi dezvoltator de agenţi neurotoxici în era sovietică, similari cu cel utilizat contra ex-spionului Skripal, a declarat pentru Guardian că o otravă similară a fost utilizată în moartea unui om de afaceri rus în anii 1990. 

„Dacă vă întrebaţi cine a fabricat substanţa cu care au fost otrăviți cei doi Skripal, numele său şi ţara, este posibil să fi fost făcută chiar de mâinile mele“, a precizat Uglev.

Acesta a lucrat la Institutul Naţional de Cercetări Știinţifice în Chimie din Şikhani, între 1972 şi 1993, ultima dată când a manipulat agenţi neurotoxici fiind în 1990.

Substanțele obținute în acel program nu figurează pe lista armelor chimice prezentată de Rusia în cadrul Convenţiei asupra armelor chimice semnată în 1993. Agenţii pe care i-a dezvoltat au fost extrem de letali. „Dacă una din aceste substanţe a fost folosită pentru otrăvirea celor doi Skripal, şansele lor de supravieţuire sunt nule“.

 „Cercul lui Putin“, responsabil de acțiunea criminală

 

Exilat la Londra, oligarhul rus Mihail Hodorkovski crede că „guvernul rus nu este implicat în atacul contra lui Skripal“.

„Guvernul este compus din funcţionari, care fac lucruri oficiale obişnuite. Dar există o distincţie clară între Guvern şi cercul lui Putin. Ori, în afacerea Skripal, este vorba de un grup criminal organizat din cercul lui Putin“, a declarat Hodorkovski.

Fostul oligarh din domeniul petrolului, care a făcut pușcărie în Rusia, a mărturisit că nu foloseşte gărzi personale de securitate, în pofida îngrijorării crescânde în diaspora rusă, pentru că dacă preşedintele Putin îl vrea mort, „nicio măsură de securitate nu ar putea împiedica asta“.    

Cele mai citite

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă