16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA: Trump ameninţă cu veto la legea cheltuielilor federale

SUA: Trump ameninţă cu veto la legea cheltuielilor federale

Şeful administraţiei susţine că este nemulţumit de faptul că legea nu include finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul şi niciun compromis privind situaţia aşa-numiţilor ”Dreamers”.

”Am în vedere un VETO la legea cheltuielilor din cauza faptului că peste 800.000 de beneficiari ai DACA au fost complet abandonaţi de democraţi (nici măcar menţionaţi în lege) şi că ZIDUL DE FRONTIERĂ, de care avem nevoie disperată pentru apărarea noastră naţională nu este finanţat total”, a scris Trump pe Twitter.

Mesajul său contrazice declaraţia de joi a Casei Albe, care, prin directorul pentru buget Mick Mulvaney, afirma că preşedintele va promulga legea, ce urma să fie adoptată de cele două camere legislative pentru a se evita o ”închidere” a agenţiilor federale vineri, la miezul nopţii.

Programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), instituit în 2012 în mandatul preşedintelui Barack Obama, prin care circa 700.000 de tineri imigranţi (”Dreamers”) intraţi ilegal în ţară au primit dreptul de a studia şi munci în SUA, a fost abrogat de Donald Trump.

Programul DACA s-a aflat în centrul unei dispute între preşedintele republican şi congresmenii democraţi. Trump a propus o soluţie pentru tinerii ”Dreamers” în schimbul acordării de către Congres a 25 de miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile sale din campanie.

Legea privind cheltuielile federale a fost negociată timp de mai multe săptămâni între majoritatea republicană şi opoziţia democrată din Congres, fiecare parte cedând în majoritatea cerinţelor. Actul normativ, care prevede cheltuieli de 1.300 de miliarde de dolari, cu creşteri semnificative ale bugetului apărării, urmează să finanţeze administraţia federală până la sfârşitul anului bugetar în curs, adică până la 30 septembrie.

Dacă preşedintele Trump nu o va promulga vineri, agenţiile federale nu vor mai fi finanţate legal după miezul nopţii şi vor fi obligate să se închidă parţial, în cel de-al treilea ”shutdown” din acest an.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă