11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA și China, în conflict: Trump anunță taxe de sute de miliarde...

SUA și China, în conflict: Trump anunță taxe de sute de miliarde de dolari

Măsurile vor fi luate “având în vedere represaliile incorecte ale Chinei” la tariful de 25% impus săptămâna aceasta de Washington la importul unor produse chinezeşti în valoare de 50 de miliarde de dolari, informează agerpres.ro.

“În loc să îşi corecteze comportamentul incorect, China a ales să ne lovească fermierii şi producătorii”, a declarat preşedintele american. El a precizat că i-a cerut reprezentantului SUA pentru comerţ, Robert Lightizer, să determine dacă ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari şi căror produse li s-ar putea aplica. De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultură, Sonny Perdue, să implementeze un plan pentru protecţia fermierilor şi a intereselor agricole ale SUA.

China a aplicat săptămâna aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA în valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, grâul, avioanele utilitare şi produsele chimice pentru agricultură. De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului.

China a reacţionat după ce Washingtonul a prezentat o listă cu 1300 de produse chinezeşti cărora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri în domeniul aerospaţial, al tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, al roboticii şi al maşinilor-unelte, reaminteşte DPA.

Tensiunile în comerţul bilateral au escaladat din august anul trecut, când Trump a iniţiat o anchetă asupra presupuselor practici comerciale incorecte ale Chinei, acuzată de concurenţă neloială şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. După şapte luni de investigaţii, preşedintele american a anunţat în martie anul acesta primele tarife punitive, de 60 de miliarde de dolari, la care Beijingul a replicat cu măsuri similare în valoare de trei miliarde.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă