13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalStatele Unite şi Coreea de Sud amână exerciţiile militare comune

Statele Unite şi Coreea de Sud amână exerciţiile militare comune

Exerciţiile, cunoscute sub numele de Combined Flying Training Event, ar fi inclus scenarii de lupte aeriene şi ar fi implicat un număr nedezvăluit de avioane de luptă ale Statelor Unite şi Coreii de Sud.

Din respect faţă de Phenian, exerciţiile au fost deja reduse ca amploare comparativ cu anii anteriori, dar Coreea de Nord continuă să obiecteze.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că militarii americani şi sud-coreeni vor rămâne pregătiţi, în pofida deciziei de amânare a exerciţiilor, şi a negat că această amânare este o concesie făcută Coreii de Nord.

”Nu consider acest lucru o concesie. Îl văd ca pe un efort de bunăvoinţă…pentru a facilita pacea”, a declarat Esper reporterilor, alături de omologul său sud-coreean Jeong Kyeong-doo, la Bangkok, unde s-au reunit pentru discuţii şefii apărării din regiunea Asia.

Exerciţiile erau programate să aibă loc în zilele următoare.

Un diplomat nord-coreean de rang înalt a acuzat în această lună că exerciţiile militare comune ”aruncă apă rece” pe discuţiile cu Washingtonul. Phoneianul se opune în mod regulat exerciţiilor militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud, pe care le consideră repetiţii pentru o invazie.

Nu este clar dacă decizia Washingtonului şi a Seulului va duce la reluarea discuţiilor cu Phenianul pentru renunţarea de către acesta la programul de înarmare nucleară.

Esper şi-a exprimat speranţa că Phenianul va răspunde la acest gest.

”Încurajăm DPRK să demonstreze aceeaşi bunăvoinţă în deciziile referitoare la training, exerciţii şi teste. Cerem totodată DPRK să revină la masa negocierilor fără precondiţii sau ezitări”, a spus Esper, utilizând acronimul pentru numele oficial de Republica Democrată Populară Coreeană.

În timp ce negocierile stagnează, Coreea de Nord a testat limitele angajamentului cu o serie de lansări de rachete, iar experţii avertizează că lipsa unui acord pentru controlul concret al armelor a permis ţării să continue să produce arme nucleare.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă