21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSiria, lupte sângeroase în apropiere de Damasc

Siria, lupte sângeroase în apropiere de Damasc

Descrierea făcută de reprezentanții Națiunilor Unite corespunde dramatic realității. Puținele imagini care vin de la Ghouta sunt șocante. Cartiere întregi în ruine, oameni uciși sau schilodiți, resurse alimentare și medicale inexistente, echipele de salvare nu pot interveni.

“Domnule preşedinte, când o întreagă generaţie este jefuită de viitorul său, când atacurile asupra spitalelor au devenit ceva obişnuit, când asediul asupra unor oraşe şi cartiere au devenit o realitate dureroasă pentru sute şi mii de oameni, comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri urgente şi concrete” – Mark Lowcock, sub-secretar pentru Afaceri Umanitare și Situații de Urgență.

Ghouta este un conglomerat de sate și mici orășele din apropierea capitalei siriene, Damasc. Opoziția, afirmă că forțele guvernamentale, susținute de ruși, bombardează intens zona și se foloseșc chiar bombe cu fragmentație. În replică, guvernul afirmă că civilii sunt ținuți captivi de Frontul Al Nusra care îi folosește ca scuturi umane pentru a bombarda intens Damascul.

“S-a creat impresia că întreaga Ghouta este alcătuită doar din spitale, iar armata siriană luptă împotriva acestor spitale. Este o cunoscută tactică a războiului informaţional” – Vasilii Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Totuşi, este foarte clar că luptătorii islamişti şi-au amplasat dispozitivele militare în spitale şi şcoli. Potrivit Natiunilor Unite, 400 de oameni au murit iar 1500 au fost răniți.

Suedia și Kuweitul au propus o încetare imediată a focului pentru 30 de zile și furnizarea de ajutor umanitar. Bombardamentele reciproce din zona Ghouta sunt considerate unul dintre cele mai crunte episoade de la declanșarea războiului civil din Siria, în urmă cu opt ani, relatează site-ul stiri.tvr.ro.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă