14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalŞase jurnalişti turci de opoziţie au fost condamnaţi la închisoare

Şase jurnalişti turci de opoziţie au fost condamnaţi la închisoare

Condamnările sunt pentru un presupus sprijin acordat reţelei conduse de clericul Fethullah Gulen, considerat de Ankara organizatorul puciului eşuat din iulie 2016, relatează dpa şi AFP, informează Agerpres.

”O pată neagră în istoria presei”, a scris pe site-ul său ziarul Sozcu, adesea critic la adresa guvernului turc, calificând hotărârea judecătorească drept ruşinoasă.

Emin Colasan şi Necati Dogru, împreună cu redactorul şef Metin Yilmaz şi editorul site-ului Mustafa Cetin au fost condamnaţi la peste trei ani de închisoare pentru că ar fi acordat ajutor reţelei lui Fethullah Gulen.

Ankara consideră mişcarea lui Gulen drept organizaţie teroristă şi o acuză de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 şi plănuită de o facţiune a armatei. Gulen, care trăieşte în exil în SUA, neagă acuzaţiile aduse.

Doi reporteri ai ziarului Sozcu şi un contabil au fost condamnaţi separat la peste doi ani de închisoare în acelaşi dosar.

Instanţa l-a achitat pe jurnalistul Mediha Olgun. Proprietarul ziarului, Burak Akbay, care se află în străinătate, a fost de asemenea judecat în cadrul procesului, dar instanţa a decis să separe cazul său de cel al jurnaliştilor şi va da verdictul la o dată ulterioară.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 în clasamentul pe 2019 privind respectarea libertăţii presei în lume, stabilit de către către Reporteri fără Frontiere, notează AFP.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă