16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia i-a declarat război electronic Israelului

Rusia i-a declarat război electronic Israelului

Imediat după ședință, premierul Benjamin Netanyahu a plecat la New York pentru Adunarea Generală a ONU, unde va avea o întâlnire cu președintele american, Donald Trump, pentru a discuta noua provocare a Rusiei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, după vizita unei delegații militare israeliene la Moscova, că Rusia va mări capacitățile electronice ale Siriei de apărare aeriană aducându-le la nivelul forțelor rusești din țară „ca răspuns la rolul Israelului în doborârea avionului IL-20“.

 

Bruiaj pe Mediterana

Dar cea mai semnificativă măsură anunțată de Șoigu a fost că „Rusia va bruia sistemele de  navigație prin satelit, radarele de bord și sistemele de comunicații ale avioanelor de luptă care atacă țintele pe teritoriul sirian, în regiunile de peste apele Mării Mediterane care se învecinează cu Siria.“

Aceasta este o declarație de război radioelectronic și este prima dată când o putere majoră mondială face un asemenea demers conflictual împotriva unei alte țări. În cazul de față, Rusia a anunțat practic că și avioanele de luptă ale SUA și Franței, prezente în Mediterana, vor fi supuse aceluiași tratament, nu numai cele ale Israelului.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat marți că Rusia va furniza Siriei opt baterii S-300, dintre care două „foarte curând“, iar restul în următoarele săptămâni.

Noile rachete vor spori capacitatea Siriei de a-și apăra granițele cu Israelul, Libanul și Irakul. Tot marți, surse militare au confirmat aterizarea la baza aeriană rusească Khmeimim din Siria a unui Illyushin-76, cu un transfer de echipamente electronice care acoperă întreg teritoriul sirian. Acest lucru întărește declarația Moscovei de război electronic împotriva Israelului.

 

Israelul cere ajutorul SUA

Graba cu care Rusia și-a pus în aplicare amenințarea, fără negocieri, schimbă, din nou, raportul de forțe din Siria și crește tensiunea între marile puteri.

În momentul de față, două armate aparținând unor coaliții opuse se află pe picior de război în Siria: Rusia, în coaliție cu Iranul și organizația teroristă libaneză Hezbollah de partea regimului de la Damasc, și IDF, armata israeliană, aliată cu SUA și alte țări occidentale, care încearcă să elimine prezența militară a  Iranului și a organizațiilor teroriste din Siria.

Ședința Cabinetului israelian de Securitate nu a ținut decât două ore și jumătate, o decizie depinzând de întâlnirea dintre Netanyahu și Trump.

Israelul a mai avut scurte conflicte electronice cu Rusia. În 1982, forțele aeriene israeliene au distrus o rețea rusească de apărare aeriană instalată în Valea Beqaa din Liban, fieful Hezbollah.

Mai recent, în 2007, avioanele israeliene, înainte de a distruge reactorul de plutoniu din Deir Ez-Zour, Siria, construit de Iran în colaborare cu Coreea de Nord, și-au activat sistemul „Suter“ pentru a bloca radarul rusesc care proteja zona.

De data aceasta, Israelul nu are experiență operațională de avengura războiului electronic declarat de ruși, o arenă vastă de sute de kilometri, care acoperă Siria și Marea Mediterană de Est.

Armata israeliană nu este îngrijorată de livrarea sistemelor de rachete S-300, pentru că de ani de zile practică lupta împotriva unor astfel de baterii.

Însă pentru a putea „ocoli“ bruiajul rusesc în viitoarele atacuri, Israelul are nevoie de asistența SUA. Această solicitare poate fi invocată când Netanyahu se va întâlni cu președintele Donald Trump astăzi, în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York.  

 

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă