22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia a instalat radare care supraveghează toată Marea Neagră. Baza Kogălniceanu este...

Rusia a instalat radare care supraveghează toată Marea Neagră. Baza Kogălniceanu este în raza lor

Potrivit presei ruse, noile staţii radar sunt model 55J6M Nebo-M.

Ele pot supraveghea simultan până la 200 de ţinte, cum ar fi elicoptere, avioane, aparate hipersonice şi rachete de croazieră, aflate la altitudinea de până la 600 de kilometri.

Raza de acţiune a noilor radare este de până la 1.800 de kilometri. În condiţiile în care distanţa dintre Sevastopol (Crimeea) şi Kogălniceanu (Dobrogea) este, în linie dreaptă, de circa 400 de kilometri, rezultă că Rusia poate vedea, fără probleme, toate decolările şi aterizările avioanelor şi elicoptelor americane de la Kogălniceanu.

În plus, acest tip de radar, 55J6M, este de regulă montat pe o platformă mobilă, astfel încât poate fi transportat rapid în orice parte a Crimeei, fără ca NATO să cunoască precis amplasamentul acestuia.

Fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a explicat că, prin intermediul acestor sisteme de radiolocaţie, Marea Neagră va fi complet supravegheată de Rusia, din Crimeea până la strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

“Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe”, a precizat Gorkov.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă