11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRăzboiul pentru petrol și gaze în Orientul Mijlociu, pregătit pentru aprilie

Războiul pentru petrol și gaze în Orientul Mijlociu, pregătit pentru aprilie

Acestea s-au războit prin aliații regionali, ignorând total soarta popoarelor, a civililor, și abia acum își poziționează forțele pentru o confruntare directă.

Miza conflictelor din Siria, Irak, Libia, este obținerea „monopolurilor” asupra exploatării resurselor de gaze și petrol. Cine va reuși să se impună militar va fi cel ce va trasa strategiile viitoare în domeniu și-și va alege beneficiarii.

În Siria, Bashar al-Assad, ca să se mențină la putere în fața revoluției poporului, a dat Rusiei monopolul gazelor din Mediterana, ignorând oferta Turciei și Qatarului.

Turcia este dependentă de gazul rusesc în proporție de 80%. Numai prin exploatarea gazelor Siriei din Mediterana ar fi scăpat de dependența de gazul rusesc și ar fi scăpat și Europa de „robinetul” pe care președinții Rusiei l-au folosit întotdeauna ca factor de presiune. Dar nici Turcia n-ar fi ajutat Europa să iasă de sub dependența de gazul rusesc pe gratis.

Obiectivul principal era aderarea la Uniunea Europeană, stopată de liderii europeni din cauza deraierilor masive ale Turciei de la valorile democratice.

Înțelegerea dintre Administrația Obama și Rusia, vehiculată pe canalele serviciilor secrete, era ca gazele Siriei din Mediterana să fie lăsate Moscovei, de unde și retragerea navelor de luptă americane, pentru a lăsa loc navelor rusești către portul Tartus, unde deja are o puternică bază militară.

Petrolul, conform înțelegerii, trebuia gestionat de SUA, prin kurzi, aliații locali, așezați în regiunile bogate în petrol din Siria și Irak.

    „Blocul 9”, mărul discordiei

Israelul este singura țară din regiune care a început deja exploatarea gazelor din Mediterana, dar fără să reușească să-l livreze Europei, ca să devină astfel o putere energetică.

Rusia nu precupețește niciun efort militar de a împiedica oricare altă putere să exploateze resursele de gaze mediteraneene. În prezent, Israaelul este în prag de război direct din cauza „Blocului 9”, platformă de gaze revedicată și de Liban, pe care Beirutul vrea să o ofere spre exploatare tot Rusiei.

Libanul se folosește de aripa militară a organizației teroriste Hezbollah pentru a ajunge, ca aliat al regimului Assad, al Rusiei și al Iranului, în zonele petroliere din Siria. Iar Hezbollah se află sub interdicție de înarmare a Consiliului de Securitate al ONU de la războiul din 2006 cu Israelul. SUA încearcă prin secretarul de Stat, Rex Tillerson, o mediere în vederea exploatării Blocului 9, însă Libanul nu este receptiv.

Nu a fost nici în urmă cu șase ani, când Rusia, Iranul și Hezbollah nu se implicaseră în revoluția siriană, de partea regimului Assad. Atunci, tot prin SUA, i s-a propus ca 60% din zona maritimă ce cuprinde și „Blocul 9” să fie a Libanului, 40% a Israelului. Acum, sub influența covârșitoare a Hezbollah, Rusiei și Iranului, nici nu poate fi vorba de vreo înțelegere.

Vladimir Putin a făcut nenumărate oferte Guvernului Netanyahu pentru companiile sale, să finanțeze contrucția unui gazoduct spre Europa, să exploateze resursele de gaze din Mediterana, iar Moscova se obliga și să protejeze traseul gazoductului. Ofertă respinsă.

Rămâne, ca singură posibilitate, o confruntare între forțele prezente în teatrul de operații, de data asta o confruntare directă, pregătită pentru luna aprilie, conform serviciilor secrete israeliene.

Primul pas a fost făcut deja, prin bombardarea de către americani a zonei Deir ez-Zor, din Siria, bogată în petrol, unde rușii construiau un pod peste Eufrat, pentru a trece forțele Hezbollah și milițiile șiite sponsorizate de Iran spre câmpul de petrol Tabiyeh.

Americanii au anunțat că peste două sute de cetățeni ruși au fost uciși în bombardamente, dar Moscova neagă și numărul de victime și faptul că acestea ar fi provenit din rândul forțelor rusești.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă