10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalRaport ONU: 2017, unul dintre cei mai sângeroși ani în privința atentatelor...

Raport ONU: 2017, unul dintre cei mai sângeroși ani în privința atentatelor teroriste

În total, 57 de atacuri sinucigaşe şi alte forme de atentate au făcut 605 morţi şi 1.690 de răniţi (o creştere de 17% într-un an), devenind, alături de mine şi alte dispozitive explozive, principala cauză a deceselor şi rănirilor determinate de conflict, depăşind confruntările terestre, a precizat Misiunea de Asistenţă în Afganistan a Naţiunilor Unite (MANUA) în raportul său anual privind victimele civile.

“Această tendinţă se confirmă deja şi în 2018”, a declarat în faţa presei reprezentantul special al ONU, Tadamichi Yamamoto, reamintind de cele trei atacuri majore de la Kabul şi de cel împotriva ONG-ului britanic Salvaţi Copiii la Jalalabad (est), care au făcut peste 130 de morţi şi 250 de răniţi în zece zile la sfârşitul lunii ianuarie.

Pentru al patrulea an consecutiv, bilanţul anual de 3.438 de morţi şi 7.015 răniţi depăşeşte pragul de 10.000 de victime – 10.453 în total în 2017 -, chiar dacă acesta a scăzut cu 9% comparativ cu 2016, în principal din cauza reculului în confruntările directe între insurgenţi şi forţele pro-guvernamentale.

Victimele unor atacuri complexe (explozie, urmată de un asalt al unor atacatori) reprezintă 22% din total, “cel mai ridicat bilanţ înregistrat vreodată într-un singur an (pentru acest tip de atacuri – n.r.) de când MANUA a început să ţină o evidenţă a victimelor civile în conflictul din Afganistan în 2009”, insistă ONU.

“Oamenii sunt ucişi în timpul activităţilor lor cotidiene, când merg cu autobuzul, când se roagă la moschee sau pur şi simplu când trec pe lângă o clădire vizată” de un atac, relevă Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein.

ONU este îngrijorată în special de înmulţirea atacurilor sectare, care au vizat comunitatea şiită şi moscheile sale, în principal la Kabul şi Herat (vest), revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Naţiunile Unite atribuie aproape două treimi din toate victimele (65%) insurgenţilor (42% talibanilor, 10% Statului Islamic şi 13% unor atacatori neidentificaţi), 13% forţelor guvernamentale şi 2% forţelor internaţionale, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă