2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalPutin şi FSB în culisele „spălătoriei mondiale” de bani

Putin şi FSB în culisele „spălătoriei mondiale” de bani

Danske, cea mai mare bancă din Danemarca acuzată de spălare de bani, a închis conturile clienţilor ruşi, după ce a stabilit că membri ai familiei lui Vladimir Putin şi ai FSB le utilizau pentru a circula bani prin întreprinderi britanice. Conturile au fost închise în 2013 în urma unui raport care denunţa că filiala sa  estoniană era implicată într-o activitate suspectă şi posibil ilegală. În septembrie anul trecut, a fost dezvăluit că aceeaşi filială era în centrul unei operaţiuni secrete de lobbying în cadrul căreia circa 2,9 miliarde dolari erau trimişi în societăți britanice paravan.

     Afacerea Lantana

În vara anului 2013, angajaţii băncii Danske au descoperit că una dintre entităţile britanice, Lantana Trade LLP, depusese „conturi false” la Companies House, agenţie publică similară Registrului Comerţului. Lantana a declarat acestei agenţii că este „în adormire”, cu cifră de afaceri foarte limitată. Practic, Lantana deţinea depozite importante de bani şi realiza tranzacţii cotidiene de mai multe milioane de euro. Contul Lantana din Danske, deschis în 2012, a funcţionat 11 luni. Ultimii proprietari ai companiei şi societăţile afiliate cu care lucrau erau ruşi dar identitatea lor era ascunsă în spatele unui lanţ de companii offshore cu sedii în Insulele Marshall şi în Seychelles.

Raportul, care denunţa activităţi suspecte la filiala Danske din Estonia, arăta că banca nu a reuşit să stabilească cu exactitate cine se afla în spatele Lantana, dar „aparent era vorba de familia Putin şi de FSB”.

Detaliile au fost trimise  departamentului de informaţii financiare din Estonia şi transmis conducerii Danske. Care nu a informat nici Marea Britanie, nici Companies House şi o anchetă completă a fost antamată abia în 2017.

Dezvăluirile subliniază din nou utilizarea peisajului corporatist britanic pentru deplasarea de mari sume de bani dincolo de competenţele autorităţilor fiscale. În acest caz, beneficiarii păreau a fi fost persoane cu conexiuni la Kremlin.

Ţările baltice sunt un punct major de intrare a banilor ruşi în sistemul financiar occidental. Săptămâna trecută, Trezoreria americană a acuzat a treia mare bancă din Letonia de „spălare de bani instituţionalizaţi” şi după câteva zile, guvernatorul Băncii Centrale, Ilmars Rimsevics, a fost arestat în urma acuzaţiilor potrivit cărora cerea cu regularitate mită de 100.000 euro.

     Vărul Igor, omul-cheie

Responsabilii estonieni ai filialei Danske au constatat că Lantana era strâns legată de Promsberbank, o bancă cunoscută la Podolsk, din afara Moscovei.

Cadrele superioare ale Promsberbank reprezentau Lantana, iar un membru al Consiliului de administraţie al băncii era Igor Putin, vărul preşedintelui rus. Un acţionar important era Alexandre Grigoriev, un bancher care, potrivit raportului asupra criminalităţii organizate şi a corupţiei (OCCRP), are relaţii cu FSB.

Grigoriev a orchestrat o altă stratagemă a spălării banilor „din liga mare” supranumită „spălătorie mondială”.

Între 2010 şi 2015, cel puţin 20 miliarde dolari au fost transferaţi din Moscova spre bănci occidentale prin Republica Moldova şi Letonia. Igor Putin  a mai ocupat un loc în consiliul unei bănci implicată în fraudă, la banca agricolă rusă, RZB.

Alt acţionar al Promsberbank era Alexei Kulikov, arestat în 2016 sub acuzaţia de „fraudă de amploare”. Promsberbank s-a prăbuşit în 2016, odată cu dispariţia a trei miliarde ruble. Ancheta Danske a iritat Moscova şi potrivit unui director de cont al Danske revenit din Rusia „clienţii săi ruşi erau furioşi”.

Burke Files,anchetator financiar internaţional, a calificat afacerea Lantana „foarte gravă” şi a subliniat că activitatea în cont era reprezentativă spălării banilor.

„Erau multe tranzacţii importante şi toate efectuate în una-două zile. O mică sucursală a unei foarte mari bănci care are un cont ce deplasează  zeci de milioane în fiecare zi”, a precizat Files.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă