10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin, în vizită-fulger la Vatican şi Roma

Putin, în vizită-fulger la Vatican şi Roma

Liderul de la Kremlin, reputat prin lipsa sa de punctualitate, a sosit puţin după ora locală 14.00 (15.00, ora României), cu aproximativ o oră întârziere, la a treia sa întrevedere cu Francisc.

După o strângere de mână apăsată, Papa l-a invitat în biroul său, la o întâlnire cu uşile închise.

La ultima lor întâlnire, în 2015, Francisc a îndemnat la ”un efort important şi sincer în vederea realizării păcii” în Ucraina, fără să meargă însă până la o condamnare, aşa cum doresc catolicii ucraineni. Această întâlnire a durat 50 de minute.

Un pas uriaş a avut loc în februarie 2016, într-o întâlnire istorică, în Cuba, între Papa Francisc şi Patriarhul ortodox rus Kiril, prima în 1.000 de ani între şefii celor două mari confesiuni creştine.

Putin şi Papa urmau să evoce împreună ”apărarea locurilor creştine sacre din Siria”, a dezvăluit cu o zi înainte de vizită consilierul Kremlinului Iuri Uşakov, însă nu şi o vizită a Papei în Rusia.

 

FRANCISC, NEINVITAT ÎN RUSIA

Această ipoteză provoacă încă o rezistenţă puternică în Biserica Ortodoxă rusă, traversată de un curent naţionalist şi conservator. ”Pentru moment, o eventuală invitaţie a Papei în Rusia nu figurează pe ordinea de zi”, a declarat Uşakov.

Ucraina, în care rebelii proruşi din est sunt în majoritate ortodocşi ce ţin de Patriarhia de la Moscova şi luptă împotriva altor ortodocşi şi a greco-catolicilor ucraineni care ţin de Roma, rămâne un teren delicat.

Vladimir Putin se întâlneşte apoi cu omologul său italian, Sergio Matarella, premierul Giuseppe Conte şi cei doi vicepremieri şi lideri politici din Guvernul de extremă dreapta şi populist Matteo Salvini (Liga, extremă dreapta) şi Luigi Di Maio (Mişcarea Cinci Stele, M5S, antisistem).

”Problemele economice vor fi prioritare. Schimburile noastre comerciale nu reuşesc să urce la nivelul dinaintea” sancţiunilor impuse în 2014 (54 de miliarde de dolari la acea vreme, 26,9 miliarde în 2018), a subliniat Iuri Uşakov.

Într-un interviu publicat în ediţia de joi a cotidianului italian Corriere della Sera, Putin a insistat însă asupra rezistenţei legăturilor economice bilaterale – 500 de întreprinderi italiene reprezentate în Rusia, investiţii italiene în Rusia în valoare de 4,7 miliarde de dolari şi investiţii ruse în Italia în valoare de 2,7 miliarde de dolari.

Rusia este vizată din 2014 de sancţiuni economice europene şi americane fără precedent, din cauza crizei ucrainene.

Preşedintele rus doreşte astfel să discute cu autorităţile italiene despre relaţiile Rusia-UE, Siria, Ucraina, Libia şi despre programul nuclear iranian.

 

PRIETENUL BERLUSICONI

El este ascultat cu atenţie în Guvernul italian, unde Matteo Salvini se află între admiratorii săi înfocaţi.

”Oameni ca el, care ţin la interesul cetăţenilor lor, sunt necesari cu zecile” în Italia, consideră Salvini.

Programul comun al Guvernului format din Ligă şi M5S prevede de altfel să se facă totul în vederea obţinerii unei revizuiri a sancţiunilor impuse Rusiei, în contextul în care riposta rusă afectează exporturile italiene.

Această vizită are loc în contextul în care relaţiile între Moscova şi Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, afectate de dezacorduri cu privire la Siria şi Ucraina, scandaluri de presupus amestec în alegeri şi spionaj.

În vederea acestei vizite, măsuri importante de securitate au fost implementate în centrul istoric al Romei, iar şoferul impozantei limuzine a lui Putin, de peste şase metri lungime, a fost nevoit să se anteneze pentru a reuşi să treacă prin anumite porţi ale palatului renascentist.

Înainte să se întoarcă în ţară, joi seara, Putin se întâlneşte, informal, cu marele său prieten Silvio Berlusconi, pe care l-a salutat din nou în interviul acordat Corriere della Sera drept ”un om politic de statură mondială”.

 

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...
Ultima oră
Pe aceeași temă