10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreşedintele Cehiei vrea să anuleze recunoaşterea Kosovo

Preşedintele Cehiei vrea să anuleze recunoaşterea Kosovo

Zeman a declarat, în cadrul unei vizite la Belgrad, că va discuta despre respectiva decizie cu reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului ceh.

El a adăugat că un stat ai cărui lideri sunt criminali de război nu ar trebui să facă parte din comunitatea ţărilor democratice.

Liderul din Kosovo Ramush Haradinaj s-a retras în luna iulie după ce a fost citat de un tribunal de la Haga care investighează presupusele crime comise de albanezii din Armata de eliberare din Kosovo în timpul războiului de independenţă faţă de Serbia.

Belgradul îl acuză de comiterea unor atrocităţi împotriva sârbilor în timpul războiului din 1998-1999 şi ulterior. Tribunalul nu a precizat încă de ce este acuzat.

În timpul războiului, Haradinaj a fost unul dintre principalii comandanţi ai Armatei de eliberare din Kosovo a etnicilor albanezi. El a fost deja exonerat de acuzaţii de către Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Cu o majoritate albaneză de 90%, Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. În prezent, 108 ţări recunosc noul stat.

Belgradul revendică însă în continuare suveranitatea asupra acestui teritoriu şi, cu sprijinul Moscovei, blochează obţinerea de către Kosovo a statutului de membru ONU.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă