11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPremierul moldovean Chicu, gornistul de serviciu al Kremlinului: ”Ratați, băiețașii ăștea români...”

Premierul moldovean Chicu, gornistul de serviciu al Kremlinului: ”Ratați, băiețașii ăștea români…”

Fostul consilier al socialistului Dodon, propulsat în funcția de premier pentru a-i securiza mandatul președintelui pro-rus al Republicii Moldova, deturnând în același timp parcursul european al țării, i-a replicat europerlamentarului român după ce acesta a conchis, într-o postare pe pagina sa de socializare, asupra faptului că guvernul de la Chișinău eșuează în gestionarea crizei COVID-19 în același mod în care a eșuat și în implementarea reformelor.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc.”

Siegfried Mureșan: Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor

Europarlamentarul român a citat vineri un raport al Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, document care confirma faptul că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. 

”Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, spune Siegfried Mureșan, adăugând că ”guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014.”

Europarlamentarul român și-a încheiat analiza afirmând că, în ciuda realităților cu care se confruntă, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova. ”Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, și-a încheita Mureșan postarea care l-a scos din minți pe premierul socialist moldovean Ion Chicu.

”Limbajul rudimentar” al lui Ion Chicu, taxat de Ministerul român de Exeterne

Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat în termeni duri, însă protocolari, spre deosebire de replica de brigadier colhoznic a șefului executivului moldovean.

MAE consideră declarațiile ”complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi.”

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a punctat faptul că bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova ”nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice”, aducând aceste aspecte atât la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cât și a omologul său, ministrul de externe de la Chișinău.

Recidivă a lui Chicu, după ce sprijinul medicilor voluntari din România considerat ”un schimb de experiență”

Ieșirea jignitoare a lui Ion Chicu vine după ce activitatea voluntară a 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății, plecați pe o perioadă de 15 zile în Moldova pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, a fost considerată de premier a fi fost, de fapt, un schimb de experiență sau un curs de perfecționare.

„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate. Eu am remarcat și săptămâna trecută și fiecare poate verifica: rata deceselor în RM din cauza coronavirusului este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a afirmat în urmă cu două săptămâni Ion Chicu, citat de presa de peste Prut, după o întrevedere cu Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă