14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPoliția israeliană detonează „bomba Netanyahu”

Poliția israeliană detonează „bomba Netanyahu”

După anunţul poliţiei, premierul israelian a reacţionat imediat şi s-a adresat publicului într-o emisiune în direct declarând că a lucrat pentru Israel toată viaţa şi va rămâne premier. A continuat să susţină că nu a făcut nimic rău. În zilele precedente recomandărilor, Netanyahu a pus la îndoială integritatea comisarului de poliţie şi a altor ofiţeri de rang înalt însărcinaţi cu anchetele şi a criticat poliţia, inclusiv şeful unităţii antifraudă Lahav 433.

Poliţia a transmis Parchetului general dosarul privind inculparea primului ministru Netanyahu pentru corupţie. Decizia de a fi pus oficial sub acuzare depinde acum de procurorul general, Avichai Mandelblit, numit în acest post de Netanyahu. Nimic nu îl obligă să ia o decizie rapidă dar în afara celor două anchete încheiate, poliţia continuă investigaţiile în multe alte dosare în care acuzaţiile de luare de mită pun în cauză anturajul apropiat al premierului.

Cele două cazuri sunt incluse în „Dosarul 1.000”, în care cuplul Netanyahu şi fiul lor Yair sunt suspectaţi că au beneficiat de cadourile generoase ale unui producător de la Hollywood, Arnon Milchan, şi ale miliardarului australian James Packer, în total de un milion de shekeli (240.000 euro).

În schimb, Netanyahu a facilitat o legislaţie de reducere a impozitelor pentru israelienii care au locuit multă vreme în străinătate şi l-a ajutat pe Milchan să-şi prelungească viza în SUA şi să-şi promoveze interesele pe piaţa media din Israel. Fiul premierului, Yair, ar fi beneficiat de sejururi luxoase, avioane şi hoteluri plătite de Packer.

A doua afacere, „Dosarul 2.000”, pune în cauză legăturile dintre Benjamin Netanyahu şi proprietarul ziarului Yediot Aharonot, Arnon Mozes, vizat şi el de poliţie. Potrivit unor înregistrări, cei doi au pus la cale un pact compromiţător în defavoarea lui Sheldon Adelson, miliardar american, magnatul cazinourilor care a creat în 2007 Israel Hayom, un cotidian gratuit de mare tiraj.

Membri ai coaliției de guvernământ îl sprijină pe Netanyahu, susținând că nu trebuie să demisioneze „nici dacă va fi acuzat”.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă