8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc avertizează: popoarele amazoniene sunt în pericol

Papa Francisc avertizează: popoarele amazoniene sunt în pericol

Papa Francisc a declarat că “popoarele autohtone amazoniene nu au fost niciodată atât de ameninţate”, informează AFP, citată de Agerpres.

Suveranul Pontif a susţinut o veritabilă pledoarie în apărarea Amazoniei, regiune supranumită “plămânul verde al planetei”, în faţa unui număr impresionanţi de indigeni veniţi la faţa locului pentru a-i cere papei să îi protejeze şi să îi ajute să îşi apere pământurile.

“Probabil, popoarele autohtone amazoniene nu au fost niciodată atât de ameninţate pe teritoriile lor”, a declarat papa Francisc. Liderul de la Vatican a deplâns “rănile profunde pe care le poartă în ele însele Amazonia şi populaţiile sale”.

Sosit vineri dimineaţă în Puerto Maldonado, un oraş din sud-estul statului Peru, înconjurat de junglă, papa a mers direct spre o construcţie circulară în care îl aşteptau cu nerăbdare mai multe mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni.

Suveranul pontif a fost primit cu cântece şi dansuri ale mai multor triburi, ai căror membri purtau costume tradiţionale, coroane de pene şi coliere făcute din dinţi de animale.

După ce a ascultat discursurile mai multor indigeni, care au vorbit despre ameninţările ce planează asupra pământurilor lor, papa Francisc a susţinut la rândul său o cuvântare.

Denunţând pe rând “puternica presiune exercitată de marile interese economice care râvnesc la petrol, gaze naturale, lemn, aur”, “monoculturile agroindustriale”, dar şi politica de protecţie a anumitor state care “acaparează suprafeţe mari de teren şi fac din ele un mijloc de negociere”, papa Francisc a îndemnat la demararea unui dialog între bisericile locale amazoniene şi indigeni.

El a criticat “exploatarea minieră ilegală” a aurului, deosebit de intensă în regiunea Madre de Dios, a cărei capitală este Puerto Maldonado, şi efectele nocive ale acestei industrie, dar şi “tratamentele aplicate oamenilor: transformarea lor în forţă de muncă în sclavie şi abuzuri sexuale”.

“Violenţa faţă de adolescenţi şi femei este strigătoare la cer”, a adăugat suveranul pontif.

Ameninţaţi de exploatarea pădurilor şi a resurselor naturale, indigenii sperau să audă un mesaj puternic din partea papei Francisc în cadrul acestei întâlniri inedite.

“Vă cerem să ne apăraţi”, a declarat de la tribună o reprezentantă a populaţiei Harakbut, Yessica Patiachi. “Dacă ni se iau teritoriile, noi am putea să dispărem”, a adăugat ea.

“Am 67 de ani. Îmi amintesc că teritoriul nostru era frumos, cu plante şi peşti din abundenţă”, a declarat Luzmila Bermejo, aparţinând populaţiei Awajun. “Grupurile petroliere, forestiere şi miniere au venit aici… toate acestea ne-au poluat şi ne-au slăbit. Au agresat pădurea”, a spus ea.

Cadourile oferite papei de către indigeni au simbolizat acest apel la ajutorare: un arc şi o săgeată pentru a-i proteja, din partea comunităţii Ese Eja, un uliu împăiat, animal care alertează pădurea în cazul unor pericole, oferit de tribul Nueva Oceania – Boca Shipiwi.

“Pentru prima dată în istorie, ne-am reunit” între diversele populaţii din Amazonia, care au făcut această deplasare cu autobozul, avionul sau vaporul prin junglă, a declarat, bucuros, Javier Antonio Pisconte Injante, în vârstă de 50 de ani. “Sunt emoţionat să îl văd pe papă pentru prima dată”, a adăugat el.

Venit din regiunea Cuzco, Javier Antonio a avut nevoie de trei zile cu vaporul pentru a ajunge la Puerto Maldonado, însoţit de 140 de membri ai tribului său, care doreau să asculte discursul papei.

“Suntem un singur popor”, a declarat pentru AFP Angelton Arara, în vârstă de 33 de ani, care a călătorit cu autobuzul, timp de trei zile, venind din Mato Grosso, o localitate din partea central-estică a Braziliei.

După această întâlnire, papa a susţinut un al doilea discurs, de pe o esplanadă din afara clădirii circulare, unde aşteptau mii de localnici, de mai multe ore, în pofida unei călduri sufocante.

În acel discurs, liderul de la Vatican a criticat aspru “sclavia sexuală” şi numeroasele violenţe comise asupra femeilor şi adolescentelor, întreţinute de o “cultură machistă”.

“Nu ne e permis să privim în altă parte şi să permitem ca atât de multe femei, mai ales adolescente, să fie batjocorite în demnitatea lor”, a adăugat papa, abordând astfel un subiect intens dezbătut în America Latină.

Apoi, liderul de la Vatican a vizitat un cămin în care trăiesc 40 de copii şi adolescenţi, abandonaţi, victime ale violenţelor sau exploatării, înainte de un prânz alături de un comitet restrâns alcătuit din nouă lideri indigeni, organizat înainte de plecarea sa spre Lima în cursul după-amiezii.

Pentru papa Francisc, această călătorie în Amazonia reprezintă începutul pregătirilor pentru Adunarea mondială a episcopilor (Sinod) din octombrie 2019, consacrată acestei păduri ce ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi în care trăiesc aproape 3 milioane de indigeni.

În enciclica sa “Laudato si”, textul său cu o pronunţată tonalitate socială în privinţa ecologiei, papa Francisc a criticat exploatarea pădurii amazoniene, ameninţată de “uriaşe interese economice internaţionale”.

La faţa locului, indigenii au citit paragrafe din acea enciclică, tradusă în dialectele populaţiilor amazoniene.

Biserica Catolică este conştientă de istoria sângeroasă a evanghelizării Americii latine în secolul al XVI-lea şi a recunoscut că nu le-a tratat mereu cu respect pe popoarele din Amazonia.

Ea este angajată în prezent în numeroase proiecte care ajută popoarele amazoniene să îşi păstreze obiceiurile şi identitatea.

Amazonia deţine 20% din rezerva de apă dulce în stare lichidă de pe Terra, 34% din pădurile primare şi între 30% şi 50% din fauna şi flora mondială.

Acest “plămân verde” al planetei este repartizat pe teritoriile deţinute de nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, cele mai mari procente fiind deţinute de Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă