12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalONU pregătește un plan de pace pentru Orientul Apropiat

ONU pregătește un plan de pace pentru Orientul Apropiat

”Cred că ei sunt pe cale să-l finalizeze”, a declarat dna Haley într-o conferinţă la Institutul de ştiinţe politice al Universităţii din Chicago joi seara, precizând că mai sunt unele chestiuni de pus la punct. Ea nu a indicat o posibilă dată de prezentare a documentului.

“Nici una dintre cele două părţi nu va agrea acest plan şi nici una dintre cele două părţi nu-l va detesta. Dar el reprezintă un cadru de începere a unui dialog. Suntem acum într-un moment în care negocierile pot începe între israelieni şi palestinieni”, a afirmat ambasadoarea americană.

Cei doi emisari pentru conflictul israeliano-palestinian ai preşedintelui american Donald Trump – ginerele său Jared Kushner şi juristul Jason Greenblatt – au cerut marţi la ONU sprijinul organizaţiei pentru acest plan de pace, în cadrul unei reuniuni informale surpriză cu cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, potrivit diplomaţilor.

Această reuniune inedită a avut loc după o alocuţiune inedită în faţa acestui for a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. El a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale la jumătatea lui 2018, punct de plecare pentru crearea unui “mecanism multilateral” de relansare a păcii în Orientul Mijlociu, respingând totodată orice rol de mediator principal pentru SUA.

Mahmoud Abbas refuză de fapt atribuirea acestui rol Washingtonului, precum şi orice contact direct cu administraţia republicană a lui Donald Trump după decizia acestuia de la sfârşitul lui 2017 de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Nikki Haley a apărat această decizie la Chicago joi seara. ”Congresul SUA a votat cu o majoritate covârşitoare pentru desemnarea Ierusalimului drept capitala Israelului şi instalarea ambasadei noastre în acel oraş”, a mai spus ea, citată de AGERPRES.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă