16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU elaborează un pact mondial privind migrația

ONU elaborează un pact mondial privind migrația

Pactul nu va avea un caracter obligatoriu, fiind mai mult o strategie comună de a crea un climat benefic pentru cei peste 300 milioane de migranți și refugiați globali, care să avantajeze și țările-gazdă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la liderii lumii să se concentreze pentru a stopa conflictele în desfășurare, ce au creat dezastre umanitare și economice, populația migrantă ajungând să reprezinte 3,4% din totalul populației globale.

Țările membre ONU trebuie să-și schimbe politica față de migranți, fie că sunt economici, fie că sunt refugiați, trebuie să-și analizeze sectoarele în care ar avea nevoie de forță de muncă și trebuie să găsească modalități sigure de preluare a migranților, prin culoare verificate.

    SUA nu participă

Pentru a se ajunge la un pact global privind migrația, vor fi organizate șase runde de negocieri la New York, una pe lună, până în iulie, iar acordul va fi votat pe 10 şi 11 decembrie în cadrul unui summit ONU în Maroc.

„Acordul global privind migraţia sigură, sistematică şi legitimă” merge pe aceeași linie a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, apărând principiul suveranității statelor, dar  recunoscând în acelaşi timp că „nicio naţiune nu poate face faţă singură fenomenului migraţiei”.

„Este esenţial ca migraţia internaţională să ne unească, mai degrabă decât să ne divizeze”, se arată în proiectul de text supus negocierilor.

Statele Unite, care au o relaţie foarte tensionată cu Mexicul cu privire la problema migraţiei, au anunţat la sfârşitul lui 2017 că se retrag din elaborarea Pactului din cauza dispoziţiilor care sunt contrare noii politici de imigraţie a preşedintelui Donald Trump.

După cum își prezintă aversiunea față de fenomenul migrației, Ungaria ar putea să urmeze exemplul SUA.

Textul prevede 22 de măsuri concrete, unele care vor fi mai amplu negociate, precum strângerea de date, furnizarea de documente de identitate migranţilor fără acte, acordarea unei atenţii deosebite femeilor şi copiilor, asigurarea accesului migranţilor la servicii sociale şi prevenirea discriminării.

    Stupefacția UNICEF față de ororile regimului Assad

În acest context, vine și mesajul „blank” al organizației UNICEF, care subliniază, prin lipsa cuvintelor, stupefacția față de masacrarea continuă a copiilor din enclava siriană Ghouta de Est, supusă unui atac feroce din partea regimului Assad, susținut aerian de Rusia.

„Niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor uciși, mamelor acestora, taților, rudelor”, a declarat Geert Cappalaere, director regional al UNICEF.

Mesajul UNICEF conține zece rânduri goale, având un text explicativ: „UNICEF emite această declarație fără cuvinte. Nu mai avem cuvinte să descriem suferința copiilor și furia noastră.”

La rândul său, coordonatorul ONU pentru ajutoarele umanitare în Siria, Panos Moumtzis, a difuzat la Beirut un comunicat în care arată că „situaţia umanitară a civililor din Ghouta de Est este complet scăpată de sub control” şi a apreciat că „este obligatoriu să se pună capăt imediat acestor suferinţe umane lipsite de sens”. Bombardamentele asupra „civililor nevinovaţi şi a infrastructurii trebuie să înceteze imediat”, a cerut Moumtzis.

Aviaţia siriană continuă să bombardeze Ghouta de Est, enclavă de lângă Damasc controlată de rebeli. Numai bilanţul victimelor de luni indică 94 de morţi, dintre care 18 copii, şi 325 de răniţi. Regimul de la Damasc, susținut aerian de Rusia, pregătește o ofensivă terestră în Ghouta de Est.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă