11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNorvegia: Cantităţi infime de iod radioactiv în apropiere de Rusia

Norvegia: Cantităţi infime de iod radioactiv în apropiere de Rusia

Eşantioanele respective au fost colectate într-o staţie de filtrare a aerului la Svanhovd, în nordul ţării, în apropierea imediată a frontierei cu Rusia, între 9 şi 12 august.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom comunicase despre o explozie soldată cu cinci morţi cu două zile mai devreme la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

“La ora actuală, nu este posibil să se stabilească dacă ultima dectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk”, a subliniat Autoritatea norvegiană de radioprotecţie şi de securitate nucleară într-un comunicat.

Potrivit acesteia, staţiile de măsurare norvegiene detectează cam de şase şi opt ori pe an iod radioactiv “a cărui sursă este în general necunoscută”.

Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării exclusese o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testării unui “motor de rachetă cu combustibil lichid”. Dar primăria unui oraş situat în apropiere de bază declarase că a “înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”, retrăgându-şi ulterior comunicatul.

Autorităţile ruse au recunoscut de atunci că accidentul a fost legat de testarea unor “noi tipuri de armament”.

Nivelul de radioactivitate după explozie a depăşit de 16 ori nivelul obişnuit, potrivit Agenţiei ruse de meteorologie (Rosghidromet), susţinând însă că acest nivel nu prezintă un pericol pentru sănătate. Potrivit Rosghidromet, nivelurile detectate după accident au scăzut rapid pentru a reveni la cele normale în aceeaşi după-amiază.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă