13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalMinistrul britanic al Apărării acuză Rusia de spionaj. Moscova susține că e...

Ministrul britanic al Apărării acuză Rusia de spionaj. Moscova susține că e influențat de filmele SF

”Se pare că în lupta sa crâncenă de a obţine bani pentru bugetul apărării, ministrul britanic a pierdut orice simţ al limitelor rezonabilului”, susţine într-un comunicat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, informează Agerpres.

”Fobia ministrului privind o Rusie fotografiind centralele electrice sau studiind traseele gazoductelor merită un loc printre cărţile pentru copii sau în seria Monty Python” (un show de comedie gen sketch), a spus el.

Potrivit lui Konaşenkov, ministrul britanic, pe care îl numeşte când Williams, când Wilson, încearcă prin aceste acuzaţii să ”atragă atenţia asupra sa”.

”El nu este primul ministru care încearcă să câştige puncte politice speriindu-i pe britanici cu o ameninţare rusească”, a spus el, îndemnând Londra să organizeze o examinare “medicală” a politicienilor britanici.

La rândul său, Franţ Klinţevici, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), a apreciat că ministrul britanic al apărării a citit prea multă literatură SF.

”Un nonsens absolut. Este foarte probabil ca ministrul Gavin Williamson să fi spus aceasta sub impresiile în urma lecturii recente a romanului Războiul lumilor de H. G. Wells, care descrie invazia marţienilor în Anglia. … lipsesc doar razele laser cu care extratereştrii distrugeau totul în jurul lor”, a afirmat Klinţevici, într-o declaraţie pentru agenţia de presă oficială rusă TASS, recomandând ca astfel de cărţi să fie citite în copilărie sau în perioada adolescenţei.

Într-un interviu pentru Daily Telegraph, publicat joi seara, Gavin Williamson acuză Rusia că doreşte să provoace ‘panică’ sau să atace Marea Britanie, asigurând că Moscova spionează reţelele de alimentare cu electricitate ce leagă Marea Britanie de Europa.

Premierul conservator Theresa May a evocat deja în noiembrie acte ”ostile” ale Rusiei, cu care relaţiile sunt tensionate.

Întrebat la o conferinţă de presă vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze acuzaţiile lui Gavin Williamson.

Rusia s-a confruntat de asemenea vineri cu dezvăluiri în mass-media olandeze cu privire la presupusa piratare de către hackeri ruşi a serverelor Partidului Democrat, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA.

Citând serviciile de securitate şi de informaţii din Olanda, cotidianul De Volkskrant şi televiziunea publică Nieuwsuur au afirmat că faimosul grup de hackeri Cozy Bear a sustras ”mii” de e-mailuri de la Partidul Democrat înainte de alegeri.

”Dacă ziarele olandeze doresc să toarne gaz pe foc în isteria antirusească ce există în SUA, nu este cea mai nobilă activitate”, a comentat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă