6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul Agriculturii promite mai multă concentrare pe crescătorii de ovine pentru lână

Ministrul Agriculturii promite mai multă concentrare pe crescătorii de ovine pentru lână

Iar aceasta ”pentru că în foarte multe situaţii colectarea s-a făcut doar scriptic, dar s-au raportat şi cantităţi de 36 de kilograme de lână pe animal, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii”, Adrian Oros.

 “Anul trecut, apetenţa beneficiarilor pentru acest program a fost mult mai mică decât în anii precedenţi. De aceea, anul acesta o să monitorizăm mai atent ceea ce se întâmplă, pentru că, la un control făcut de colegii din minister, s-a observat că în foarte multe situaţii colectarea de lână s-a realizat doar scriptic, fără a se ridica efectiv cantităţile de lână făcute după tunsori. S-au constatat cantităţi de lână raportate pe un animal de 13,9 kilograme, chiar şi 36 de kilograme de lână pe animal la un fermier”, a precizat Oros, într-o conferinţă de presă.

În acest context, şeful MADR a anunţat că anul acesta va fi introdus ca element de noutate în program cantitatea maximă de lână pe cap de oaie pentru care trebuie făcută dovada comercializării, respectiv 4 kilograme pe animal.

“Am modificat cantitatea maximă de lână pe cap de oaie pentru care trebuie făcută dovada comercializării la 4 kilograme maxim şi, împreună cu sectorul ovin, căutăm şi alte soluţii pentru a valorifica această lână. În primul rând trebuie să căutam un potenţial de prelucrare, atât pentru industria textilă, cât şi pentru industria de construcţii. Dacă ne uitam pe balanţa privind importul şi exportul de lână, vom constata că exportăm cantităţi impresionante de lână neprelucrată la nişte sume foarte mici şi importăm cantităţi mici la sume foarte mari. Practic, exportăm şi aici subvenţiile pe care le dăm”, a mai spus şeful MADR.

Întrebat unde a fost descoperită acea raportare şi ce măsuri au fost luate, Oros şi-a nuanţat declaraţia, specificând că e vorba de media de lână care a fost raportată într-o exploataţie.

“Nu pe o oaie. Într-o exploataţie, media de lână care a fost raportată a fost de 36 de kilograme pe animal, nu la o oaie, la toate oile. Deocamdată, am descoperit în două judeţe, în Sibiu şi Bihor. Controlul s-a extins, iar notele de control au fost înainte Inspectoratului de Poliţie. (…) Acum va fi maximum 4 kg/cap şi vom încerca să monitorizăm mai atent şi anul viitor să încercăm să schimbăm, să fie mai atractiv şi să nu se mai întâmple aberaţiile acestea”, a explicat ministrul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă