21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMihai Fifor: România, actorul cel mai important la Marea Neagră din NATO

Mihai Fifor: România, actorul cel mai important la Marea Neagră din NATO

Mihai Fifor a insistat asupra rolului strategic jucat de România în noul context de securitate de la Marea Neagră. Pe de altă parte, Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar trebui să semneze un nou tratat de securitate post-Brexit. Declaraţia aceasta, care a fost făcută de premierul Theresa May, a fost bine primită de preşedintele Comisiei Europene.

În acest an, la Conferința de la Munchen s-a ridicat problema: cum poate Europa să-și asigure propria securitate, într-un mediu marcat de tensiuni cu Rusia și de un nou tip de relații cu SUA?

Mihai Fifor: Situaţia la Marea Neagră nu pare să se îmbunătăţească

România are ca obiectiv situația de securitate la Marea Neagră, temă pe care vrea să o fixeze și pe agenda summit-ului NATO din iulie, aşa cum a declarat pentru TVR ministrul Apărării.

Mihai Fifor, ministrul Apărării:

Situaţia de securitate de la Marea Neagră nu pare sub nicio formă a se îmbunătăţi. S-a discutat mult despre poziţia Rusiei şi despre faptul că, după anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă, în 2014, în zonă a continuat o militarizare excesivă.

Şi lucrul acesta ne preocupă. România rămâne actorul cel mai important la Marea Neagră în cadrul NATO, suntem partenerul de încredere pentru Alianţă dar şi în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA.

May: Securitatea Europei este securitatea noastră

Marea Britanie a lansat ideea unui nou tratat de securitate europeană post Brexit în fața președintelui Comisiei Europene, a premierului Poloniei, a ministrului român al Apărării și a unor oficiali americani.

Premierul Marii Britanii, Theresa May: Securitatea Europei este securitatea noastră şi, de aceea, spun, din nou, că Marea Britanie rămâne angajată necondiţionat acestui obiectiv.

Șefii serviciilor de informații externe britanice, franceze și germane s-au afișat recent împreună. Un fapt rar, menit să dea asigurări că Brexit-ul nu le va afecta cooperarea.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă