10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalLiderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, cenzurat de autorități. Blogul său a fost...

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, cenzurat de autorități. Blogul său a fost blocat

‘Roskomnadzor (autoritatea de control al mass-media) a blocat https://navalny.com/ la cererea (oligarhului rus Oleg) Deripaska’, a anunţat opozantul pe contul său de Twitter. ‘Site-ul rămâne încă accesibil prin intermediul câtorva furnizori de internet, dar aceasta este temporar’, a adăugat el.

Blocarea blogului lui Aleksei Navalnîi intervine la mai puţin de o săptămână după publicarea unei înregistrări video acuzându-l pe influentul vicepremier rus Serghei Prihodko de a fi beneficiat de generozitatea miliardarului Oleg Deripaska.

Deripaska a solicitat ulterior ca toate informaţiile legate de viaţa sa privată, inclusiv videoclipul care îl arată împreună cu un bărbat care seamănă cu Serghei Prihodko pe iahtul său, să fie eliminate de pe internet şi din mass-media care s-au referit la acest caz.

Aleksei Navalnîi, simbol al luptei anticorupţie, a informat sâmbătă că a primit un avertisment din partea Roskomnadzor, invitându-l să ‘şteargă tot’ conţinutul blogului său, înregistrat ca ‘site care conţine informaţii a căror difuzare în Rusia este interzisă’.

Roskomnadzor a confirmat agenţiilor de presă ruse că o ‘decizie a unui tribunal rus l-a obligat să ia măsuri pentru a bloca accesul la informaţiile difuzate’ de site-ul web al lui Aleksei Navalnîi.

Două videoclipuri care constituie elemente cheie ale anchetei lui Navalnîi au dispărut în noaptea de miercuri spre joi din reţeaua socială Instagram, unde au fost iniţial postate.

Oleg Deripaska a calificat acuzaţiile opozantului drept ‘scandaloase şi false’ şi a promis să-şi apere ‘onoarea şi demnitatea în faţa instanţelor’.

Blocarea site-ului lui Aleksei Navalnîi intervine cu aproape o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 18 martie, la care a fost împiedicat să participe de Comisia Electorală din cauza unei condamnări penale, pe care el o consideră motivată politic. Opozantul a lansat un apel la boicotarea scrutinului prezidenţial.

La 28 ianuarie, mai multe mii de ruşi, dintre care 4.000 la Moscova, au răspuns la apelul său şi au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva puterii. Circa 300 de persoane au fost reţinute, între care şi Navalnîi, potrivit organizaţiei neguvernamentale ruse OVD-Info.

Apelul la protest a fost difuzat în principal prin reţelele de socializare, cum ar fi Facebook, Vkontakte (echivalentul rusesc al Facebook), Telegram sau Twitter.

Site-ul lui Navalnîi a fost blocat în martie 2014, la câteva zile după manifestaţiile de la Moscova împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă