10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalIsraelul spune că negociază cu zece țări pentru a-și muta ambasadele la...

Israelul spune că negociază cu zece țări pentru a-și muta ambasadele la Ierusalim

“Suntem în contact cu cel puţin zece ţări, dintre care unele în Europa”, în vederea transferului ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim, după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, a declarat, luni, viceministrul de Externe, doamna Tzipi Hotovely, la postul naţional de radio.

Ea a făcut acest declaraţii la o zi după ce Guatemala a anunţat transferul ambasadei sale la Ierusalim.

Viceministrul nu a dat numele ţărilor care ar putea urma acest exemplu.

“Declaraţia lui Trump va genera un curent din care am văzut deocamdată numai începutul”, s-a limitat ea să afirme.

Postul naţional de radio, citând surse diplomatice, a vorbit despre Honduras, Filipine, România şi Sudanul de Sud printre ţările care ar putea avea o astfel de iniţiativă.

Potrivit radioului israelian, în acest moment este vorba numai de contacte, şi nu de negocieri concrete pentru transferul ambasadelor acestor ţări la Ierusalim într-un viitor apropiat.

Guatemala avea o misiune diplomatică al Ierusalim ca şi alte 12 ţări până la adoptarea Rezoluţiei 478 a ONU, în 1980, care a condamnat proclamarea de către parlamentul israelian a Ierusalimului drept capitală “unică şi indivizibilă” a statului evreu. Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, Olanda, Panama, Salvador, Uruguay şi Venezuela şi-au relocat la acea dată ambasada la Tel Aviv unde se aflau deja reprezentanţele diplomatice ale celorlalte ţări.

Palestinienii au calificat luni ca fiind “un act ruşinos” şi ostil decizia Guatemalei de a-şi transfera ambasada la Ierusalim.

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat la care aspiră. Israelul ocupă din 1967 partea orientală a Ierusalimului, anexare nerecunoscută vreodată de comunitatea internaţională.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă