15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalÎntrunire de urgență în cazul fostului ofițer GRU otrăvit în Marea...

Întrunire de urgență în cazul fostului ofițer GRU otrăvit în Marea Britanie

Secretarul de Stat, Amber Rudd, a prezidat întrunirea, ce a avut ca scop stabilirea unei poziții față de Rusia.

Kremlinul a fost avertizat că, dacă se dovedește că a fost implicat în otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale, va avea de suportat „consecințe grave”.

Cazul Skripal seamănă cu cel al lui Litvinenko, fost colonel KGB, ucis în 2006 cu poloniu radioactiv. Ancheta britanică a constatat în acel caz că Putin aprobase uciderea lui Litvinenko.

Skripal și fiica sa sunt în stare gravă, iar laboratorul militar din Porton Down încearcă să stabilească substanța cu care cei doi au venit în contact. Ancheta a fost preluată de departamentul antitero.

Fostul colonel GRU Serghei Skripal  a luat masa cu fiica sa la restaurantul cu specific italienesc Zizzi, din cadrul unui complex comercial, ambii fiind descoperiți fără cunoștință câteva ore mai târziu, pe o bancă.

Serviciile secrete merg pe ipoteza asasinării pentru trădare, deoarece Skripal a fost prins în 2006 dând unui agent MI6 documente secrete, inclusiv lista cu agenți ruși care acționau în străinătate, pe care le ascundea sub o piatră falsă din Parcul Moscova.

Condamnat la 13 ani de închisoare, Skripal a ajuns în Marea Britanie în 2010, printr-un schimb de agenți demascați între SUA și Rusia. Anul trecut, fiul său a fost ucis într-un accident de mașină în Rusia, la cinci ani după ce soția sa a murit tot într-un accident de mașină, în Marea Britanie.  

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă