14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalÎntâlnire istorică la Vatican. Recep Tayyip Erdogan vine în vizită la Papa...

Întâlnire istorică la Vatican. Recep Tayyip Erdogan vine în vizită la Papa Francisc

Papa argentinian a fost primit de Erdogan în timpul călătoriei sale în Turcia, în noiembrie 2014, însă, potrivit presei italiene, cea mai recentă vizită a unui preşedinte turc la Vatican datează tocmai din 1959, când Celal Bayar a fost primit de Ioan al XXIII-lea, informează AFP, citată de Agerpres.

Discuţiile dintre Papa Francisc şi Erdogan ar urma să se axeze pe statutul Ierusalimului, cei doi pronunţându-se fiecare în felul său împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte drept capitală a Israelului oraşul revendicat şi de palestinieni.

Erdogan i-a cerut de mai multe ori lui Trump să revină asupra deciziei sale, în timp ce Papa, care l-a primit deja pe regele Iordaniei, Abdallah al II-lea la 19 decembrie, a lansat apeluri în vederea menţinerii statu quo-ului internaţional definit de ONU.

Preşedintele turc, care a fost primit în 5 ianuarie la Paris, speră să reia dialogul cu Europa, în pofida criticilor vehemente asupra situaţiei privind drepturile omului în ţara sa.

La rândul său, Suveranul Pontif a salutat de mai multe ori eforturile Turciei de a-i primi pe refugiaţii sirieni alungaţi de conflictul de partea cealaltă a frontierei care separă cele două ţări.

Însă, nu lipsesc nici subiectele tensionate, cum este decizia Papei de a evoca public şi de mai mute ori genocidul împotriva armenilor, în condiţiile în care Ankara respinge vehement acest apelativ pentru masacrele din 1915/1916.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă