11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalÎncepe „era tripolară” a geopoliticii modiale: SUA, Rusia și China

Începe „era tripolară” a geopoliticii modiale: SUA, Rusia și China

„Aproape”, pentru că Vladimir Putin aspira la o lume bipolară, SUA și Rusia, o veche năzuință sovietică, China având mereu rolul de „rival”, inclusiv al Rusiei, cu care recent a format o alianță de circumstanță.

Prin introducerea Chinei în „ecuația puterii” mondiale, SUA speră să reaprindă vechile rivalități dintre Beijing și Moscova, în favoarea Washingtonului.

Înainte de discursul oficial al lui Trump, consilierul pe probleme de Securitate Națională al președintelui, Herbert R. McMaster, a folosit termeni foarte duri cu privire la China, pe care o cataloga ca „agresor economic”, iar Rusia se făcea vinovată de reapariția geopoliticii dure.

Împreună, „Rusia și China subminează ordinea și stabilitatea internațională, ignorând drepturile suverane ale vecinilor și statul de drept”, se arăta în discursul lui McMaster. În urma unor convorbiri telefonice între cele trei puteri, Administrația Trump a optat pentru termeni soft, China și Rusia devenind „competitori”, „rivali” ai SUA, cu care Washingtonul trebui să încerce să construiască „un parteneriat semnificativ”.

Pentru pierderea influenței SUA la nivel global, Trump i-a făcut vinovați pe președinții anteriori, afirmând că aceştia, prin politicile duse, „au pierdut din vedere destinul Americii”.

În rest, așa cum anunțase și McMaster, cei „patru stâlpi” ai noii strategii a SUA au rămas protejarea ţării, inclusiv prin ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul şi alte măsuri antiimigraţie, promovarea prosperităţii americane, păstrarea păcii prin putere militară şi sporirea influenţei americane.

   Moscova, criticată „soft”

Administraţia Trump a acuzat Rusia în termeni mult mai lejeri decât în discursurile anterioare de amestec în afacerile interne ale ţărilor din întreaga lume, evitând însă să acuze Moscova de amestec în scrutinul prezidenţial american din 2016.

„Prin forme modernizate de tactici subversive, Rusia intervine în afacerile politice interne ale ţărilor din întreaga lume”, se afirmă în document. Un „promo” pentru ruși, care, deși neagă la nivel oficial orice amestec, le prinde bine propagarea acestui tip de mesaj, că ei pot să intervină pe toate căile în guvernarea altor țări.

„Rusia foloseşte operaţiunile de informaţii ca parte a eforturilor sale ofensive cibernetice de a influenţa opinia publică de pe glob. Campaniile sale de influenţare combină operaţiunile secrete de spionaj şi personajele online false cu mass-media finanţată de stat, intermediari terţi şi utilizatori de reţele sociale plătiţi sau trolli”, preciza documentul.

Preşedintele Donald Trump a declarat că doreşte să îmbunătăţească relaţiile SUA cu Rusia, în pofida disensiunilor între Washington şi Moscova pe teme precum conflictele din Siria şi Ucraina.

În cadrul noii strategii, China şi Rusia sunt „puteri revizioniste”, care încearcă să configureze lumea într-o formă contrară intereselor americane, de aceea SUA intră într-o „nouă eră a competiţiei globale”, în care Washingtonul va trebui să încerce să construiască un „parteneriat semnificativ” cu „rivalele” Rusia și China.

În această nouă eră, Statele Unite vor merge pe principiul anunțat de Trump în campanie, „America pe primul loc”.

Între ameninţările la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite enumerate în noua strategie nu se mai regăsesc şi schimbările climatice. În luna iunie 2017, preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris. SUA au rămas singura ţară care nu aplică pactul global privind combaterea schimbărilor climatice.

   Revolte. Pence și-a amânat vizita în Orientul Mijlociu

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a decis amânarea vizitei oficiale în Orientul Mijlociu, din cauza insecurității zonei de după decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Pence a invocat necesitatea prezenței sale în contextul votului din Congresul american privind reforma fiscală, însă motivul este proiectul de rezoluție, propus de Egipt, al Consiliului de Securitate al ONU  care stipula că „orice decizie, ori acţiuni, care modifică statutul sau compoziţia demografică a Oraşului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanţă cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU”.

14 membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea iniţiativei, ceea ce a generat un nou val de proteste.

Turneul lui Mike Pence în Egipt şi Israel era programat să înceapă marţi, însă a fost amânat până la mijlocul lunii ianuarie. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, anunţase că nu se va întâlni cu Mike Pence.

„Din cauza deciziei Statelor Unite, situaţia a devenit mai tensionată, iar incidentele s-au intensificat, fiind lansate rachete din Fâşia Gaza şi izbucnind confruntări între palestinieni şi serviciile de securitate israeliene”, a declarat Nickolay Mladenov, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.

    Pozitiv. Rusia salută „lumea multipolară” din strategia SUA

Moscova a catalogat drept „un fapt pozitiv” că „SUA admite că trebuie abandonată ideea de lume unipolară și acceptă existența lumii multipolare”, se arată într-un comunicat al Kremlinului. Moscova nu este de acord că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea SUA și apreciază cooperarea celor două puteri în zone de interes comun. În rest, strategia SUA „e un document lung, care trebuie studiat de agențiile de profil, apoi analizat”, a specificat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

    Competitor. China acceptă „cooperare pașnică”

Ambasada Chinei din Washington a transmis un mesaj Administrației Trump în care a precizat că cooperarea dintre SUA şi China va aduce câştiguri de ambele părţi. „Beijingul speră că SUA vor renunţa la jocul de sumă nulă şi că vor încerca să caute zone comune, în pofida diferendelor. În baza respectului reciproc, China este dispusă să coopereze paşnic cu celelalte state, inclusiv SUA. Însă Statele Unite nu se adaptează şi nu acceptă dezvoltarea Chinei”,se arată în comunicatul Ambasadei chineze din Washington.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă