19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalInaugurarea sistemului antirachetă al SUA din Polonia este amânată doi ani. Rămâne...

Inaugurarea sistemului antirachetă al SUA din Polonia este amânată doi ani. Rămâne cel din România

Din cauza unor “probleme tehnice”, inaugurarea sistemului antirachetă din Polonia va fi amânată doi ani, până în 2020, a comunicat joi seară Ministerul polonez al Apărării.

Potrivit instituţiei, Administraţia de la Washington a anunţat că întârzierea lucrărilor la baza antibalistică din Redzikowo s-a produs din cauza companiei care construieşte sistemul.

Componenta poloneză a sistemului antirachetă al NATO ar fi trebuit să devină funcţională în 2018.

Tomasz Siemoniak, fost ministru polonez al Apărării (membru al partidului de opoziţie Platforma Civică), afirmă că amânarea reprezintă un semnal adresat actualului Guvern conservator de la Varşovia.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

SUA şi NATO susţin însă că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei ci vizează contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud ar contracara ameninţarea nord-coreeană.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă