19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalÎn statul Virginia, omul lui Trump a câștigat alegerile prin tragere la...

În statul Virginia, omul lui Trump a câștigat alegerile prin tragere la sorți

David Yancey a obţinut exact acelaşi număr de voturi ca şi candidata democrată la votul din noiembrie.

Prin urmare, Comisia Electorală din Virginia a procedat la o tragere la sorţi în faţa camerelor de filmat, la Richmond. Numele celor doi candidaţi au fost imprimate şi inserate în cutii negre de filme foto, plasate într-un bol mare din ceramică.

Apoi preşedintele comisiei a tras numele republicanului. Democrata Shelly Simonds a pierdut.

Este pentru prima dată din 1971 când nişte alegeri locale sunt tranşate astfel în Virginia.

Aceste alegeri aveau o importanţă hotărâtoare, pentru că îi permit Partidului Republican să păstreze, la diferenţă de un loc, majoritatea în camera delegaţilor din Virginia, adunarea care votează legile locale în acest stat de 8,4 milioane de locuitori ce se învecinează cu Washingtonul.

Dacă ar fi fost aleasă candidata democrată, camera ar fi fost împărţită în 50 de locuri pentru fiecare partid, declanşând o împărţire a puterii.

‘Fiecare vot contează’, a declarat James Alcorn, preşedintele comisiei, încercând să-i asigure pe alegători cu privire la corectitudinea alegerilor, în pofida epilogului său neobişnuit.

Acest scrutin a fost urmărit cu mare atenţie în SUA. Democraţii au câştigat la 7 noiembrie majoritatea în statul Virginia, cu o diferenţă de 15 locuri, într-un vot interpretat ca fiind o respingere a partidului preşedintelui Donald Trump.

Ei sperau de asemenea să câştige această ultimă circumscripţie, însă saga electorală abia începea. La 7 noiembrie, republicanul avea un avans de zece locuri, apoi o nouă numărătoare a dat un vot avans pentru democrată. După aceasta, un buletin de vot ambiguu a fost contestat, lăsând-o pe candidata democrată fără avansul de un vot şi aducând scorul fiecărui candidat la exact 11.608 de voturi.

După respingerea unui recurs din partea democratei, miercuri, comisia electorală s-a decis să-l tragă pe câştigător la sorţi, potrivit aceleiaşi metode utilizate pentru deciziile de rutină, cum este ordinea numelor pe buletinele de vot.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă