Propunerea a fost lansată în contextul în care numărul localităţilor din Republica Moldova care au semnat declaraţia simbolică de Unire cu România a ajuns deja la 40, relatează portalul Deschide.md.
Într-o emisiune în direct la postul de televiziune rusesc NTV Moldova, Igor Dodon a declarat vineri seara că cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova sunt unionismul, Alianţa Nord-Atlantică şi lipsa unei soluţii la problema transnistreană, informează IPN.
Preşedintele moldovean a afirmat că reuniunea Consiliului de Securitate va avea loc oricum pentru că el urmează să aducă persoane loiale în noua componenţă a acestei structuri. ‘Cred că miercuri dimineaţă voi semna ordinul cu privire la noua componenţă a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia vom include suplimentar câţiva reprezentanţi ai preşedinţiei. Aşa că vom organiza oricum şedinţa Consiliului’, a declarat Igor Dodon la NTV.
Printre subiectele pe care el vrea să le pună în discuţie figurează proliferarea unionismului în Republica Moldova, raportul KROLL 2 despre furtul miliardului, precum şi situaţia armelor letale pe care conducerea armatei intenţionează să le achiziţioneze.
Dodon consideră că mişcarea unionistă trebuie oprită conform legii, aşa cum se întâmplă şi în alte state. El susţine că guvernarea tace referitor la acest subiect, fie pentru că se teme de o deteriorare a relaţiilor cu România, fie că ”joacă” pe alocuri cu aceşti unionişti pentru a crea o situaţie de conflict. ”Eu cred că la momentul actual guvernarea a scăpat situaţia de sub control şi încearcă să oprească acest curs, dar cu, mănuşi albe, nu vor reuşi, trebuie să dea ordine concrete organelor de drept, trebuie să se pronunţe de pe o poziţie de stat, nu doar la nivel de preşedinte, ci şi de guvern şi parlament, şi să condamne clar aceste acţiuni”, a afirmat preşedintele moldovean.
În aceeaşi emisiune la filiala din Republica Moldova a postului de televiziune rusesc NTV, Dodon s-a exprimat şi referitor la apariţia oficiului NATO la Chişinău. În opinia sa, acesta a fost deschis în (Republica) Moldova pentru că majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă împotriva Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit lui, sarcina acestui oficiu este să îi arate populaţiei că NATO nu înseamnă nimic grav. ”Sarcina şi activitatea acestui oficiu este ca într-o anumită perioadă să ajungă la nivelul când majoritatea cetăţenilor moldoveni să fie de acord cu faptul ca Republica Moldova să adere la NATO. Acest lucru este foarte, foarte periculos”, a declarat preşedintele moldovean.
În acest context, el a criticat de asemenea organizarea Summit-ul interparlamentar în probleme de securitate pe tema ”Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente” la 2 martie la Chişinău, apreciind că este vorba de ”încă un pas anti-Rusia din partea Partidului Democrat”, aflat la guvernare în Republica Moldova, informează Agerpres.
PD încearcă – susţine el – ca prin acest pas să placă americanilor şi europenilor şi să arate cât de hotărât pledează împotriva Rusiei. ”Acest summit contravine intereselor naţionale ale Republicii Moldova, contravine opiniei majorităţii cetăţenilor moldoveni”, a menţionat Igor Dodon, conform Deschide.md.