20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalGrecia: Parlamentul a votat crearea unei comisii care să investigheze politicienii

Grecia: Parlamentul a votat crearea unei comisii care să investigheze politicienii

Oficiali din Curtea Supremă au informat că angajaţii companiei farmaceutice Novartis sunt acuzaţi că ar fi dat mită unor doctori şi politicieni din Grecia. Pe fondul acuzaţiilor, gigantul elveţian a promis că, în cazul în care personalul său a comis astfel de infracţiuni, va acţiona “rapid în luarea unor decizii”.

Procurorii greci, care investighează problema de mai mult de un an, au prezentat cazul la Parlament. Conform legislaţiei din Grecia, Parlamentul este singura instituţie care poate ridica imunitatea politică a miniştrilor.

În urma unei dezbateri de 19 ore, majoritatea deputaţilor au votat în favoarea creării comisiei. Coaliţia guvernamentală a promis, în 2015, că va depune eforturi pentru a elimina austeritatea şi corupţia.

“Nu vom ignora acest mandat. Nu vom ajuta la muşamalizarea unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria modernă a Greciei”, a declarat premierul Alexis Tsipras, înainte de vot.

Cei zece politicieni socialişti şi conservatori neagă orice acuzaţie, susţinând că actualul Guvern a diseminat informaţii false în scopul de a îi opri să câştige alegerile care vor avea loc în 2019.

Liderul formaţiunii politice Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis, acuză Guvernul că”atacă sistematic politicienii din opoziţie”, deşi ar trebui să se concentreze asupra reformării domeniului sănătăţii şi asupra reducerii cheltuielilor.

Printre cei vizaţi în documentele depuse la Parlament se numără fostul lider al partidului Noua Democraţie, fostul premier Antonis Samaras, fostul ministru al Finanţelor Evangelos Venizelos şi actualul guvernator al Băncii Centrale din Grecia, Yannis Stournaras.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă