15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalGrecia, demisie la vârf. Ministrul Economiei renunță la post după concedierea soției

Grecia, demisie la vârf. Ministrul Economiei renunță la post după concedierea soției

Ziarul Proto Tema scrie că “acest cuplu este cel mai bogat din actualul guvern”, conform Reuters.

“Premierul Alexis Tsipras a acceptat demisia ministrului economiei, Dimitri Papadimitriou”, a informat cabinetul primului ministru al stângii radicale într-un comunicat publicat marţi dimineaţă.

Papadimitriou, a cărui misiune constă în promovarea Greciei în străinătate pentru proiecte investiţionale, şi-a prezentat demisia “din motive de sensibilitate politică”, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul Ministerului Economiei.

Rania Antonopoulos, secretar de stat în Ministerul Muncii, trebuise să demisioneze luni pentru că obţinuse – fără ca totuşi aceasta să fie ilegal – o alocaţie lunară de 1.000 de euro pentru locuinţă, prevăzută pentru deputaţi şi miniştri care nu au locuinţa stabilă în Atena, adică 23.000 de euro în total.

Soţia sa este în guvernul grec din ianuarie 2015, iar el – din noiembrie 2016, dar ambii locuiesc de obicei în Statele Unite, unde lucrează la Levy Economics Institute of Bard College (în statul New York), prezidat de Papadimitriou.

Rania Antonopoulos declarase în 2015 un portofoliu de acţiuni de 340.000 de dolari şi un venit de 70.000 de dolari anual, iar ministrul Papadimitriou, un portofoliu de circa 2,7 milioane de dolari şi un venit de peste 450.000 de dolari.

Situaţia indemnizaţei pentru locuinţă fusese dezvăluită săptămâna trecută de cotidianul apropiat opoziţiei Eleftheros Typos, devenind un scandal care pune în încurcătură guvernul de stânga, într-o ţară în care populaţia a suferit în mod special din cauza crizei (o treime trăieşte în sărăcie) şi a reformelor impuse ţării pentru a ieşi din ea.

“Nu am avut niciodată intenţia de a insulta poporul grec”, asigurase luni într-un comunicat Rania Antonopoulos, afirmând că “înţelege” că situaţia sa financiară “a făcut să crească indignarea publicului” şi declarând că va restitui banii.

Guvernul a anunţat de altfel imediat suprimarea pur şi simplu a indemnizaţiei pentru locuinţă pentru miniştri care nu sunt deputaţi, ceea ce era cazul dnei Antonopoulos, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă