13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalUPDATE: S-au deschis secțiile de votare în Rusia. Putin a votat la...

UPDATE: S-au deschis secțiile de votare în Rusia. Putin a votat la Moscova

Rusia organizează duminică alegeri prezidenţiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, iar cel mai probabil acest scrutin îi va garanta lui Vladimir Putin un nou mandat de preşedinte.

UPDATE Vladimir Putin a votat

Vladimir Putin şi-a exprimat votul în cadrul scrutinului prezidenţial din Rusia, iar la ieşirea de la urne a declarat ar fi mulţumit de orice rezultat care să-i asigure un nou mandat de preşedinte. Liderul de la Kremlin, care a votat la o secţie de votare din Moscova, a declarat că programul său politic este cel mai potrivit pentru Rusia. ”Consider a fi un succes orice rezultat care imi va permite să îmi continui munca de preşedinte. Sunt convins că programul meu este bun pentru ţară”, a declarat Putin.

La startul cursei electorale sunt aliniaţi opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică), informează Mediafax.

Marele absent al acestor alegeri este Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din cauza unei condamnări.

Ziua-maraton a scrutinului a început în urmă cu nouă ore în Kamchatka, Chukotka şi Magadan, regiunile cele mai orientale ale ţării, unde peste numai trei ore secţiile de votare se vor şi închide.

Ca peste tot în ţară, cetăţenii ruşi îşi vor putea exercita dreptul electoral până la ora locală 20,00, după care va începe numărarea voturilor.

Întinsul teritoriu al Rusiei acoperă 11 fusuri orare, de aceea ziua votului va dura practic 21 de ore. Scrutinul se va desfăşura în peste 97.000 de secţii în Rusia şi în alte 400 deschise în 145 de ţări, scrie Agerpres.

Ucraina interzice votul

Ruşii care trăiesc în Ucraina nu-şi vor putea exercita dreptul la vot, guvernul de la Kiev anunţând că nu le va permite accesul la consulatele ţării lor deoarece consideră Rusia o „ţară agresoare” iar alegerile prezidenţiale ca fiind „ilegale”.

Preşedintele Vladimir Putin s-a adresat ruşilor, într-un mesaj video difuzat în noaptea de joi spre vineri, în care i-a îndemnat să se prezinte la vot duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale, apelul său intervenind pe fondul temerilor Kremlinului faţă de o absenţă masivă la urne, potrivit agenţiei France Presse.

Vladimir Putin, aflat la cârma Rusiei de 18 ani în calitate de preşedinte şi premier, este aşteptat să câştige duminică – fără surprize – al patrulea mandat prezidenţial, care l-ar plasa la conducerea ţării până în 2024.

Ceilalţi şapte candidaţi pălesc în faţa sa în preferinţele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intenţiile de vot; ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberală Ksenia Sobceak, cu 1-2%, în timp ce restul acumulează aproximativ 1%.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să adune 50% +1 din numărul total de voturi valabil exprimate, atunci va fi organizat un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit sondajelor de opinie, acest lucru este puţin probabil, din moment ce Vladimir Putin pare să aibă sprijinul unei majorităţi covârşitoare a ruşilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă