12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din Yemen se adâncește. Fostul preşedinte Saleh, ucis de rebelii huthi

Criza din Yemen se adâncește. Fostul preşedinte Saleh, ucis de rebelii huthi

Imagini neclare prezintă un cadavru cu craniul zdrobit. Câţiva bărbaţi îl ridică într-o pătură şi-l aruncă într-un pick-up strigând: „He, Ali Affach”, alt nume al ex-preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh.

El a stat la putere 33 de ani înainte de a fi alungat, în 2012. El a fost ucis luni de rebelii huthi, în apropiere de Sanaa. Circumstanţele morţii sale nu sunt clare, dar liderii huthi au afirmat că a pierit când încerca să fugă.

Dispariţia lui adaugă incertitudini haosului din această ţară epuizată de trei ani de război. Peste 10.000 de persoane au fost ucise, în timp ce Yemenul se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

În Yemen se confruntă două tabere. Prima este formată din trupele actualului preşedinte, Abd Rabbo Mansur Hadi, susţinute de o coaliţie condusă de Arabia Saudită. A doua, huthi, de confesiune şiită, veniţi din nordul ţării, s-au aliat cu forţele loiale lui Saleh. Sâmbătă, fostul preşedinte a rupt această alianţă şi a retras sprijinul pentru huthi. Şi într-o declaraţie televizată a anunţat că este pregătit să „întoarcă pagina” cu Arabia Saudită. Aceas-tă decizie a fost cea care i-a adus moartea. Fără să aştepte, huthi au replicat şi au denunţat „o lovitură de forţă” şi „o mare trădare”. Au ocupat sediul televiziunii conduse de Saleh, i-au aruncat în aer locuinţa, ca şi pe cea a -nepotului său şi au asasinat şefii tribali care îl susţineau. În Sanaa s-au propagat luptele şi cel puţin 125 de persoane au fost ucise şi peste 200 rănite, potrivit Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

 

Final sângeros

 

Alianţa între huthi şi Saleh nu a fost decât tactică şi deci fragilă. S-a încheiat în 2014, când huthi au lansat o ofensivă din fieful lor din Sanaa, estimând că preşedintele Hadi nu şi-a ţinut promisiunile şi au rămas subreprezentaţi în cadrul puterii centrale. Rebelii îl detestau pe Saleh, care a dus două războaie contra lor între 2004 şi 2010 şi a ucis mai multe mii dintre oamenii lor. Dar ura reciprocă s-a estompat în folosul intereselor şi inamicilor comuni. Atât huthi, cât şi Saleh, care controla partidul său  –  Congresul general al poporului, voiau alungarea loialiştilor. La 14 octombrie 2014 ei au cucerit Portul Hodeida, la Marea Roşie. În ianuarie 2015 a căzut şi Sanaa, iar preşedintele Hadi a fugit spre Aden, marele oraş din sud pe care l-a proclamat „capitala provizorie” a Yemenului. Huthi au continuat să avanseze, iar Arabia Saudită a reacţionat,  acuzându-i că sunt finanţaţi şi înarmaţi de Iranul şiit, primul său inamic, şi a format o coaliţie la care participă şi Emiratele Arabe Unite şi a bombardat poziţiile rebelilor.

În timp, alianţa Saleh–huthi s-a fisurat, fostul preşedinte fiind acuzat de legături cu saudiţii. Saleh, la rândul lui, estima că aliaţii săi au câştigat prea multă putere –  militară şi politică. Tensiunile şi ciocnirile s-au înmulţit până la explozia de sâmbătă.

Analiştii estimează că luptele interne se vor inten-si-fica, iar Arabia Saudită a efectuat deja mai multe raiduri aeriene asupra ora-şului Sanaa în noaptea de sâmbătă spre duminică.  

 Catastrofă umanitară

Peste 21 milioane de locuitori, din totalul de 28 milioane, depind de ajutor extern, situaţia agravându-se odată cu blocajul impus de Arabia Saudită după interceptarea, la 4 noiembrie, în apropierea Riadului, a unei rachete lansate de rebelii huthi. Portul Hodeida, pe unde tranzitează circa 80% din ajutoarele umanitare, a fost închis şi aeroportul din Sanaa bombardat. Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat îngrijorarea „în faţa situaţiei umanitare catastrofale din Yemen, ameninţat de cea mai mare foamete” din ultimele decenii. ONU a cerut coaliţiei arabe să pună capăt blocadei şi să permită imediat intrarea în ţară a ajutoarelor externe. Suedia, țara care a fost la originea convocării Consiliului de Securitate privind situaţia umanitară din Yemen, a avertizat asupra „consecinţelor imense” pentru poporul yemenit. „Nivelul suferinţelor este imens, devastarea este aproape totală, 21 milioane de persoane au nevoie urgentă de ajutoare umanitare”, a declarat reprezentanul suedez la ONU, subliniind că „este cea mai gravă criză umanitară din lume: un copil moare la fiecare zece minute din cauza bolilor, aproape un milion de bolnavi de holeră, şapte milioane de oameni sunt în pragul foametei”. Închiderea porturilor, aeroporturilor şi a acceselor rutiere în Yemen este rezultatul conflictului între Arabia Saudită şi Iran. 

 

Președintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, a fost omorât luni, de rebelii huthi

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă